”Vi vill styra oss själva”
I pensionsgruppen sitter allianspartierna och Socialdemokraterna och bestämmer reglerna tillsammans. De har en överenskommelse att alla fem partierna ska vara ense för att reglerna ska få ändras.
I det instundande valet har man gjort upp att inte diskutera pensionen utan i stället koncentrera sig på skatterna. Båda blocken lovar skattesänkningar för pensionärerna för att få dessas röster. Eventuella skattesänkningar till trots så blir det mindre i plånboken för flertalet pensionärer 2011 genom pensionssystemets regler.
Då det i början på 90-talet visade sig att det gamla ATP-systemet var på väg att kollapsa, tillsatte man en pensionsgrupp med nämnda partier.
Beslut om nya regler togs år 2000. De fungerar i korthet så att livsinkomsten avgör pensionens storlek. Finansieringen sker så att de som yrkesarbetar betalar sju procent av lönen och arbetsgivarna nio procent. Därtill kommer avkastningen på AP-fonderna. Detta ska räcka till alla framtida pensioner. För att inte det nya systemet ska drabbas av samma problem som ATP-systemet infördes två nya regler.
Följsamhetsindex som ska följa lönerna men inte gör det fullt ut. Ökningen av pensionerna blir alltid 1,6 procent lägre än för de yrkesarbetande. På tio år ökar gapet mellan löner och pensioner med 20 procent.
”Den automatiska regleringen” i folkmun kallad bromsen. Den fungerar så att om inte pengarna räcker till att betala pensionerna så sänks dessa helt enkelt. Detta hände 2010 och kommer att ske även 2011 och 2012.
Vid millenniumskiftet tog den dåvarande socialdemokratiska regeringen 258 miljarder från AP-fonderna och förde över till statskassan. Om dom miljarderna fått stå kvar hade inte bromsen slagit till 2010.
Både socialdemokrater och allianspartierna har tillsatt utredningar för att ta resterande fondpengar men har ännu inte vågat.
Framtiden då? Ja när de borgerliga partierna och Socialdemokraterna är överens om pensionssystemet läggs locket på och en diskussion om reglerna uteblir.
Lågkonjunkturen påstås oriktigt vara skuld till pensionssänkningarna men i själva verket är orsaken att vi blir fler pensionärer. Vid förra valet var vi 1 568 000, nu 1 777 000, samtidigt som antalet yrkesarbetande minskar. Det blir alltså allt mindre pengar att dela på för allt fler pensionärer. Bromsen kommer att slå till oftare.
Framtida pensionärer kommer att inse att dom inte kan hävda sin rätt inom det rådande pensionssystemet. Pensionärer kan inte strejka. Dom är inte efterfrågade på arbetsmarknaden. Många pensionärer som ser till den egna plånboken kommer att välja att rösta på ett renodlat pensionärsparti, SPI, om några dagar. Innan nästa val 2014 har ytterligare ett betydande antal fyrtiotalister insett hur reglerna slår och partierna kommer att tvingas ta upp en diskussion om pensionsreglerna. Samtidigt ökar kravet på riksdagsrepresentation för oberoende äldre, dom som inte är bundna av riksdagspartiernas piskor.
Krav kommer också att ställas på pensionärernas representation i AP-fonderna. Har man sparat ihop dessa pengar vill man också vara med och bestämma över dom.
Vi pensionärer vill inte att andra bestämmer över oss. Vi vill styra oss själva. Mandat och makt är det enda som kan påverka nuvarande riksdagspartier. Framtiden är ljus för SPI.
Gert Rosenquist
SPI Trelleborg