Annons

Vi vill skydda barnen från strålning i skolan

Nu ska läsplattor för en miljon kronor inhandlas till Trelleborgs skolbarn - om Femklöverns förslag till budget går igenom i kommunfullmäktige den 19 juni.
Debatt • Publicerad 18 juni 2013

I Trelleborgs skolor liksom i de flesta skolor i landet har man trådlösa nätverk. De undantag vi hittar är hos Waldorfskolor, där de har trådbundna datorer och laptops, främst av hälsoskäl, men också för att det fungerar bättre med trådbundet.

Ett växande antal myndigheter, organisationer, forskare och läkare är oroade över att barn exponeras så mycket för mikrovågsstrålning och lågfrekventa fält. Bland de institutioner som utfärdat rekommendationer för att begränsa barns och ungdomars exponering för strålning finns:

Annons

Europarådet: rekommenderar i resolution 1815 att medlemsländerna inte använder trådlösa nätverk (WiFi), trådlösa telefoner (DECT) och mobiltelefoner i skolan.

Tyskland: Strålskyddsmyndigheten rekommenderar att skolor bör prioritera fast uppkoppling till Internet i stället för trådlösa system.

Frankrike: Den franska senaten har röstat ja till ett lagförslag som innebär att mobiltelefoner av hälsoskäl förbjuds i skolan.

- förbud till och med högstadiet.

- förbud för reklam för mobiltelefoner riktade till barn under 14 år.

Europeiska miljöbyrån, EEA : EU-organet rekommenderar att alla möjliga åtgärder vidtas för att begränsa allmänhetens exponering för elektromagnetisk strålning, i synnerhet mobilstrålning och särskilt gällande barn och ungdomar eftersom de verkar utsättas för högre risker.

Internationell grupp av 50 vetenskapsmän, ICEMS : Expertgruppen rekommenderar att barns och ungdomars användning av mobiltelefoner och liknande utrustning begränsas samt att försiktighetsprincipen tillämpas.

Ryssland: Strålskyddsmyndigheten rekommenderar att barn under 18 år aldrig ska använda trådlös teknik eller utsättas för sådan strålning. Ej heller havande kvinnor eller sjuka äldre. Vuxna friska rekommenderas att aldrig ha längre mobilsamtal än tre minuter, och därefter minst 15 minuters paus innan nästa eventuella samtal.

I Frankrike tar man nu bort trådlösa nätverk i skolorna, för att man upptäckt att det skadar barn och lärare. I Kanada går debatten hög, där lärare och föräldrar kräver att trådlösa nätverk tas bort från skolor.

Ytterligare länder och forskargrupper (även svenska) rekommenderar försiktighet. Dock inte den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, som under lång tid har baserat sina ställningstaganden på utredningar genomförda av experter med finansiella kopplingar till mobilindustrin. En av dessa personer, vars tidigare studier fortfarande ligger till grund för myndighetens referensvärden är dess före detta ordförande Anders Ahlbom. Han tvingades avgå på grund av jäv från WHO:s cancerforskningsinstitut IARC:s utredning av cancerriskerna med mikrovågsstrålningen, då han har och hade starka kopplingar till mobilindustrin.

Annons

Men trots hans avgång lever hans gränsvärden kvar utan att ifrågasättas av medier eller andra.

Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärden skyddar bara mot direkta hälsoeffekter (värmeökning i kroppen efter sex minuters exponering). Det skyddar inte mot någonting annat. Ändå är det dessa referensvärden man hänvisar till för att visa att mikrovågsstrålning är ofarligt.

Vanliga symptom på överkänslighet mot strålning är trötthet, inlärningsproblem, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, sömnlöshet, oro, ångest, hjärtarytmi med mera. Strålningen från läsplattor och mobiltelefoni är ”möjligen cancerframkallande”enligt IARC, WHO:s cancerforskningsinstitut. Inget vi önskar våra barn!

Trådlösa nätverk har redan installerats i både skolor och förskolor i Trelleborg, det återstår nu bara några förskolor som väntar på att också få läsplattor. Sedan finns de överallt, till alla barn i Trelleborgs kommun.

Vi anser att all datautrustning i skolorna ska vara kabelansluten och att inga trådlösa nätverk ska finnas i skolmiljön, till dess att bättre teknik utvecklats. Läsplattor kan användas förutsatt att den trådlösa mottagningen inte är aktiverad.

Nilla Olsson
Roger CarlströmChristine StafströmLove Nilsson Britten JystrandKjell ForsbergLina Wedin Hanssonför Miljöpartiet i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons