Annons

”Vi vill kämpa för ett EU som står upp för frihet och demokrati”

Det är nu mindre än en månad kvar till EU-valet. Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta den för givet. Världens friaste region kantas av krig på vår kontinent, och är en demokrati på tillbakagång.
Publicerad 16 maj 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta den för givet., skriver Emma Hult och Alice Bah Kuhnke (MP) i ett debattinlägg.
Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta den för givet., skriver Emma Hult och Alice Bah Kuhnke (MP) i ett debattinlägg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriserna vi står inför är av sällan skådat slag och vi politiker har ett stort ansvar. I kristider vänds blickarna mot oss. Hur vi agerar skapar inte bara ett motståndskraftigt samhälle, utan även en motståndskraftig demokrati. Utan politiska lösningar som på riktigt möter samhällsproblemen, minskar tilliten och ökar misstroendet mot demokratin.

Det är livsfarligt.

Annons

Därför borde fler reagera med fasa på vad som håller på att hända. Tidöavtalet håller nämligen på att exporteras till EU. Med berått mod har regeringen med precision avskaffat Sveriges ledarskap i klimatfrågan. Nu kan det hända i EU. Sverigedemokraterna hymlar inte med sina ambitioner att se Tidöavtalet i Europaparlamentet, och förflyttningen ser vi även hos M och KD.

Vi har under mandatperioden följt och granskat hur M och KD faktiskt röstar, inte bara vad de säger. Och trenden är tydlig. Tusentals omröstningar visar att M och KD successivt rört sig närmre SD och ytterhögern, med efterföljande bottenbetyg i utvärderingarna av klimatpolitiken. SD rör sig följaktligen än mer högerut.

”Tusentals omröstningar visar att M och KD successivt rört sig närmre SD och ytterhögern, med efterföljande bottenbetyg i utvärderingarna av klimatpolitiken.”
Emma Hult och Alice Bah Kuhnke (MP)

Som en konsekvens höjs röster för pausad klimatpolitik. SD går till val på att riva upp EU:s klimatpolitik, och Ulf Kristersson (M) kräver paus. Det svenska exemplet borde avskräcka, inte inspirera högerns europeiska partivänner.

Miljöpartiet är alternativet för dem som vill se en aktiv klimatpolitik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställning är möjlig. Vi är alternativet som löser problemen och inte lämnar dem olösta till våra barn och barnbarn. Vi vill bygga en motståndskraftig demokrati, där ingen lämnas utanför och alla har en röst. Vi vill kämpa för ett EU som står upp för frihet och demokrati.

Valet är ditt den 9 juni.

Emma Hult (MP), kandidat till EU-parlamentet från Trelleborg

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons