Debatt

Vi vill ha ett helt sjukhus i Trelleborg

Dennis Andersson ,
Vi vet att det finns personal i Trelleborg som inget annat vill än att arbeta i sin stad med att vårda människor, både akut och förebyggande, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet i ett inlägg kring lasarettet i Trelleborg. Arkivbild: Sofia Bergström
Vi vet att det finns personal i Trelleborg som inget annat vill än att arbeta i sin stad med att vårda människor, både akut och förebyggande, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet i ett inlägg kring lasarettet i Trelleborg. Arkivbild: Sofia Bergström

I TA (den 17 december) kunde vi läsa det som vi helst inte vill läsa. Planen är klar och tydlig för vårt sjukhus. Trelleborg skall inte ha något akutsjukhus!

Trelleborg skall vara ett närsjukhus. Förvaltningschefen skickas fram för att meddela detta grymma beslut. Tyvärr verkar det som att personalen, som gått på knäna under flera år, nu skuldbeläggs för att de slutar. Att akutens minskade öppettider skulle bero på personalbrist är helt fel. Personalbristen har sjukhuset fått för att personalen drabbats hårt av flera års nerdragningar. Vi vet att många slutar för att de mått så dåligt att de inte kunnat vara kvar.

Likaså vill förvaltningschefen få oss att tro att antalet besökare är för lågt mellan klockan 20-22. Men frågan är varför de en till två personerna inte skall få räddas? Samtidigt vet vi varför det blivit så få. Sedan många år nu har det varit farligt att bli sjuk eller skadad vid åttatiden på kvällen i Trelleborg. Vi vet att många människor inte kör till Trelleborg för att de inte vill riskera att inte bli insläppt. Av två dåliga val väljer de i stället att ställa sig i den långa kön på den överfulla akuten i Malmö. Argumentet att personalen tvingas arbeta övertid håller inte heller. Sluta ta in dyra bemanningsföretag och se i stället till att anställ flera! Höj lönerna och gör bra arbetsscheman! Då hade personalen stannat.

Vi vill ha ett helt sjukhus i Trelleborg. Det går fort att rasera men det tar tyvärr längre tid att bygga upp igen. Men vi vet att det finns personal i Trelleborg som inget annat vill än att arbeta i sin stad med att vårda människor, både akut och förebyggande. Nedskärningarna kommer att ta dö på trelleborgare. Lägg till att de privat ägda ambulanserna inte fungerar, så har ni det nya året 2015. Frågan är inte om, utan när, någon kommer få sätta livet till. Det blir tyvärr inte ett gott nytt år för alla.

Självklart bär Socialdemokraterna, som både lokalt och regionalt inför valet 2014 lovat att behålla akutsjukhuset, ett tungt ansvar. Pia Kinhult (M) envisades hela förra mandatperioden med att besvara varje fråga om nerdragningarna i sjukvården i Skåne med att "Det har aldrig satsat så mycket som det gör nu". Att högerpolitiker som inte vill ha en allmän och lika sjukvård för alla säger så, är inte konstigt. De vill att varje individ själv skall välja och betala för sin vård. Men nu svamlar (S) och Henrik Fritzon likadant och skickar ut ett pressmeddelande den 9 december 2014 efter att budgeten lagts, Rödgrön storsatsning på skånsk sjukvård. Där kan vi läsa att fem områden i sjukvården skall prioriteras och att akutvården är en av de fem.

Vi och säkert många trelleborgare med oss är innerligt trötta på detta hyckleri. Sluta ljuga! Säg i stället att ni inte vill ha en allmän och skattefinansierad sjukvård, lika för alla! För frågan står just där. Det är dags att personalen och trelleborgarna börja samlas för att bygga upp vårt sjukhus igen. Utan protester kommer inget hända. Vad partierna i regionen står för och gör, det ser vi i verkligheten.

Vi kräver ett helt sjukhus igen, ett som kan vårda oss dygnets alla timmar.