Annons

”Vi vill ha en likvärdig skola”

Petter Birgersson tar i en ledare (den 20 augusti) en undersökning av IFAU som grund för att påstå att friskolesystemet har haft en positiv inverkan på skolresultatet, att det är en myt att segregationen har ökat.
Debatt • Publicerad 3 september 2014

Problemet är bara att den rapport Birgersson refererar till inte undersöker friskolor. Rapporten är en jämförelse mellan skoltäta områden och områden där det är glest med skolor. I jämförelsen undersöks inte huruvida det har etablerats friskolor ej heller om det har skett aktiva skolval. Det står mycket tydligt i rapporten att det inte går att dra några slutsatser angående friskoleetableringar. Ändå är det just detta Birgersson gör!

Skolverket följer löpande upp skolans utveckling och har bedömt att det fria skolvalet sannolikt har bidragit till ökade resultatskillnader mellan skolor och en ökad socioekonomisk skolsegregation och därmed till minskad likvärdighet. Skolorna verkar bli allt mer segregerade efter egenskaper som inte visar sig i den vanliga statistiken, till exempel studiemotivation och föräldraengagemang. Betydelsen av vilken skola en elev går i har ökat.

Annons

Skolverkets bedömning överensstämmer med vad andra forskare har kommit fram till, vad Lärarnas Riksförbund har fått fram i sina undersökningar samt vad PISA-resultaten visar.

Skolverket menar att det finns ytterligare problem med den ökande skolsegregationen: I ett samhälle där elever från olika bakgrund i större utsträckning går i olika skolor finns risk för att toleransen mellan olika samhällsgrupper minskar och att skolans mål att förmedla en gemensam värdegrund försvåras.

Vi vill ha en likvärdig skola. En skola där behoven får styra, där resurser fördelas dit de gör bäst nytta. En skola som ger en god grund för alla elever - fri från vinstintressen, men rik på glädje, inspiration och kunskap.

Svar direkt: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skrev i SvD Brännpunkt (den 3 juni): ”Det är uppenbart att det fria skolvalet är en av de främsta orsakerna till de försämrade resultaten.

Det har bidragit till en ny segregation.” I artikeln anger han det som grund för att närhetsprincipen ska gälla och möjligheten att välja skola inskränkas kraftigt.

När Ifau undersöker effekterna av det fria skolvalet konstateras om dess effekter på segregationen: ”I den mån vi ser skillnader mellan eleverna, så tyder dessa på att det är elever från svagare familjebakgrund, till exempel där föräldrar har låga inkomster, som tjänar mer på möjligheten att välja skola.” Sjöstedt och hans kamrater i Trelleborg har alltså fel.

I det fria skolvalet ingår, hör och häpna, möjligheten att välja friskolor.

Petter Birgersson,

ledarskribent

Nilla Olsson
Birgitte Jensen, Bo Nylander, Mats Rosander, Mats Sjölin, John Thörnlund, Vänsterpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons