Annons

Vi vill återinföra parkeringen på Stortorget så snart som möjligt

Vi vill ha ett levande centrum med ett levande torg där människor träffas och kan handla.
Debatt • Publicerad 6 september 2014

Redan i det gamla Grekland och Rom var torget en viktig mötesplats. Så har det varit också här tills vi fattade det obetänksamma beslutet att ta bort parkeringen på Stortorget. Vad hände? Det blev ett stort och ödsligt torg utan liv och rörelse. Maglarps grönsaker stod på torget varje dag tidigare, nu kommer de endast på torgdagar eftersom det inte kommer några kunder övriga dagar. Alla torghandlare har sett sin omsättning sjunka dramatiskt och är mycket bekymrade för framtiden liksom en del butiker i torgets närhet. Parkeringen var inte på något sätt störande men gjorde det enklare att parkera nära både torghandeln, museet och biblioteket. Därför vill vi i Folkpartiet verka för att återinföra parkeringen på Stortorget så snart som möjligt.

Besökare i Trelleborg har ibland förvånats över att vi har ett levande torg med torghandel. Det börjar tyvärr bli mer och mer ovanligt med torghandel i Sverige. På utlandssemester uttrycker vi ofta förtjusning över den pittoreska torghandeln, så vi kanske borde se till att den bevaras också på hemmaplan, i Trelleborg.

Parkeringen kan mycket väl göras estetiskt tilltalande. De så kallade betongsuggorna som avgränsade parkeringen var inte särskilt snygga. I Kiruna har man gjort avgränsningar med ripor (med hänvisning till de snöripor som finns i Lappland) och i Stockholm har man på flera håll stenlejon och i Tallinn har man duvor och sälar i sten som trafikhinder, både snyggt och originellt. I Trelleborg kunde vi kanske ha gäss gjutna i betong? En liten påminnelse om att vi befinner oss i Nils Holgerssons landskap. Det kan bli både snyggt, lite originellt och ett trevligt samtalsämne. Turister kommer säkert att tycka att det är ett trevligt inslag i stadsbilden och barnen kommer säkert att uppskatta att få rida på gåsen Akka.

Nilla Olsson
Margaretha Blennhede (FP), Ylva Ekstrand (FP) och Ann-Christine Seehusen (FP)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons