Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi väljer inte våra elever, de väljer oss

Nej Vänsterpartiet Trelleborg (den 31 december) – vi har inte lägre lärartäthet, lägre löner, är generösare med betyg eller har lättare elever.
I
I
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad vi har, är ett koncept som ger alla elever oavsett bakgrund tillgång till utbildning av hög kvalitet. Vi kan konstatera att det finns många bra skolor i Sverige medan vissa behöver bli betydligt bättre – kommunala såväl som friskolor. Vad som är en bra skola är dock olika för olika elever. Det är därför så fantastiskt med det fria skolvalet, att föräldrar kostnadsfritt kan välja en skola som fungerar just för deras barn. Det är unikt för Sverige ja, utomlands är nämligen möjligheten att välja skola ett privilegium för dem som har råd.

Privata företag som levererar tjänster till samhället är inget ovanligt i Sverige. Det finns inom alla områden som bidrar till välfärden – allt från de som bygger, levererar it-tjänster till de som städar. Det är ingen skillnad på utbildning. Ett eventuellt överskott i verksamheten stannar till största del i verksamheten och används till att investera i befintliga och nya skolor och till skatt.

Vi väljer inte våra elever, de väljer oss. De väljer oss för att vi har hög kvalitet där ordning och reda står högst upp på föräldrarnas önskelista. Det är inte någon särskild demografisk grupp som söker sig till våra skolor. Vi har en mycket blandad elevgrupp där exempelvis 38 procent av eleverna har utländsk bakgrund (nationellt snitt är 24 procent). Vi har sannolikt inte lättare elever än andra skolor. Eleverna har olika förutsättningar där det både finns de som har lätt för sig men också många elever med diagnoser. En lugn och strukturerad miljö fungerar bättre för dessa barn vilket deras föräldrar vet. Vi sätter in de resurser som krävs för de ska lyckas. Eftersom vi är övertygade om att allt lärande börjar med lugn och ro i klassrummet har vi valt att ha en annan organisation än de flesta andra skolor med fler stödjande personal så att lärarna kan fokusera på undervisningen. I genomsnitt går det en vuxen per tio elever. Där två av tre vuxna är lärare.

Skolverkets statistik visar att IES är mindre generösa med betyg än kommunala skolor i kärnämnena svenska, matematik och engelska för årskurs nio. Våra goda akademiska resultat är en följd av våra engagerade rektorer och lärare som på ett strukturerat sätt undervisar och följer upp varje elevs resultat så att eleven utvecklas till att nå sin fulla potential.

IES är ett komplement till de kommunala skolorna. Vårt fokus är att driva skolor av hög kvalitet präglade av en lugn och trygg studiemiljö, tvåspråkig undervisning och höga akademiska ambitioner och mål. Vi arbetar systematiskt med vår kvalitetsuppföljning och försöker hela tiden bli bättre. Vi tummar aldrig på kvaliteten. Det är därför vi har mer än 200 000 registreringar i kö till våra skolor runt om i Sverige.

Vi har nyligen blivit inbjudna av Trelleborgs kommun för att det efterfrågas en skola med vår profil och för att det behövs fler skolplatser i kommunen. Men nya skolbyggnader kostar mer än äldre. Regelverket anger därför att om hyran av en nybyggd skollokal vida överstiger ersättningen för hyra i skolpengen har kommunen laglig rätt att ersätta överskjutande belopp. Detta gäller oavsett om det är en friskola eller kommunal skola. Ett extra belopp går således direkt till att betala hyran.

Till sist, vi har fått mycket positiv respons av Trelleborgs föräldrar och hoppas att vi om några år kommer att öppna en skola i kommunen.

Jörgen Stenquist

vice VD på Internationella Engelska Skolan

Läs mer