Annons

”Vi tror att trelleborgarna kommer att tjäna på upplägget”

Svar till Dennis Andersson, Trelleborg för rättvisa (den 8 september).
Publicerad 26 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga beslut är tagna när det gäller försäljning av fjärrvärmeverken utan tas slutligt i kommunfullmäktige, skriver Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi AB.
Inga beslut är tagna när det gäller försäljning av fjärrvärmeverken utan tas slutligt i kommunfullmäktige, skriver Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi AB.Foto: 

Tack för ditt inlägg. Det är bra och viktigt att vi debatterar så här viktiga frågor så tack för ditt engagemang.

Först och främst vill jag poängtera att inga beslut är tagna när det gäller försäljning av fjärrvärmeverken. Eventuella beslut i frågan tas slutligt i kommunfullmäktige.

Annons

Bakgrunden till att vi tittar på denna eventuella avyttring är att Trelleborg växer rejält, fjärrvärmen med den, och därför behöver vi bygga mer ny miljövänlig värmeproduktion. Trelleborgs Fjärrvärme AB har gjort ett bra arbeta med att bygga ut fjärrvärmen i Trelleborg. Dock är vi ett väldigt litet bolag, i dag med enbart fyra personer anställda. Det innebär att vi helt saknar de stordriftsfördelar som en större värmeproducent har. Det gäller både bränsleinköp, forskning och utveckling samt en stor och flexibel driftorganisation.

Mitt uppdrag är att säkra låga energikostnader i Trelleborg och se till att vi har tekniska lösningar som ligger i framkant, och därmed är både effektiva och hållbara.

Drivkraften bakom detta eventuella upplägg är att vi ska kunna köpa in färdig producerad värme till ett lägre pris än vad vi själva kan producera den till i dag. Incitamentet för en ny producent blir att producera värmen mer effektivt tack vare deras stordriftsfördelar. När vi jämför oss med andra större värmeproducenter så ligger vårt inköpspris för bränsle klart över branschgenomsnittet. Vi tror att detta kommer att kunna fungera väl och att båda parter, och framförallt trelleborgarna, kommer att tjäna på detta upplägg. När det gäller beredskapsfrågan så anser jag att den blir starkare med en större organisation bakom driften.

Denna typ av upplägg kräver långa avtalstider med tydliga ansvar för både parter. Därför är det helt omöjligt att flytta produktionen, framförallt juridiskt men även ekonomiskt och till stor del även praktiskt.

Beträffande askan så regleras det i vårt miljötillstånd. Det säger att askan ska återföras till skogen då vi eldar skogsflis. Således har detta ingen påverkan på våra åkermarker. Det har ej heller någon kostnadspåverkan för skogsägare då denna kostnad helt hanteras av fjärrvärmeproducenten.

Avslutningsvis vill jag poängtera att vi pratar här enbart om produktionsapparaten. Distributionsnätet och kunderna är inte till salu och där ser vi en stor fördel att behålla det i egen kommunal regi.

Magnus Sahlin

VD Trelleborgs Energi AB

Annons
Annons
Annons
Annons