Annons

”Vi trelleborgare borde ha möjlighet att välja”

Trelleborgs Allehandas reportageserie om Skänninge och livet med fängelse som granne lyckas formulera precis det som Kriminalvården och de styrande partierna i kommunen hoppas på – att vi trelleborgare liksom Skänningeborna ska vänja oss vid tanken på att ha ett fängelse som granne. Inte en enda invånare i Trelleborg har dock fått chans att svara på frågan – vill du vänja dig vid att bo bredvid Sveriges största fängelse och häkte?
Publicerad 31 juli 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anstalten i Skänninge som TA besökte och rapporterade ifrån tidigare i sommar.
Anstalten i Skänninge som TA besökte och rapporterade ifrån tidigare i sommar.Foto: Jenny Isaksson

En av grundstenarna i den mänskliga psykologin och biologin är att vi människor vänjer oss vid sådant som finns runt omkring oss. De flesta av oss hör exempelvis inte ventilationen på arbetet efter en kort stund men om skulle någon påtala hur högt den brummar så hörs det plötsligt tydligt. Vi har en tendens att anpassa oss till nya livsvillkor snabbare än många trott.

Detta är givetvis en medveten strategi från politikens sida – om de bara kör på och får första spadtaget i marken hoppas de också att motståndet långsamt kommer att falna eftersom vi människor vänjer oss och vi anpassar oss även till sådant som verkligen inte bra för oss.

Annons

Nu står vi inför en situation där vi trelleborgare borde ha möjlighet att välja – vill vi vänja oss vid Sveriges största fängelse eller vill vi satsa på andra visioner, styrkor och tillgångar för vår kommun?

I TA:s artikel med rubriken ”Byggandet av anstalten delade staden i två läger” sammanfattas denna tillvänjningsprocess i intervjun med Skänningebon Ingemar - ”Men med tiden vande sig Skänningeborna”.

”Nu står vi inför en situation där vi trelleborgare borde ha möjlighet att välja – vill vi vänja oss vid Sveriges största fängelse eller vill vi satsa på andra visioner, styrkor och tillgångar för vår kommun?”
Fängelsefritt Trelleborg

Det går inte att låta bli att tänka tanken att anledningen till att TA inte hittar fängelsekritiska röster i Skänninge kan bero på att på invånarna har vant sig. De som valt att bo kvar i Skänninge eller de som valt att flytta dit lägger gissningsvis inte så stor vikt vid fängelsets existens. För människor som inte vill bo granne med ett fängelse lär Skänninge inte vara en attraktiv ort att bosätta sig i. Över decennierna har Skänningeborna på så sätt vant sig vid att leva med fängelset som granne.

Är intervjuer med boende i Skänninge enda analysverktyget för att beskriva livet med fängelse inpå knuten? 1970, några år efter att anstalten stod färdig, bodde 3 559 personer i tätorten Skänninge. 50 år senare (2021) har byn gått igenom en negativ befolkningsutveckling, kvar bor 3 338 personer. Varför har inte Skänninge utvecklats med en stark statlig arbetsgivare på orten? Är det kanske så att fängelset har bidragit till denna utveckling?

Fängelseprocessen i Trelleborg har synliggjort hur de styrande politikerna ser på oss medborgare. De säger sig gärna vilja ha dialog men när allt kommer till kritan har de inte tagit något som helst intryck av all den kritik som framkommit. Fängelset är lika stort och har samma placering nu som i början av processen. Hur dåligt det nuvarande förslaget än är så hoppas politikerna att vi ska vänja oss i stället för att ge oss reell möjlighet att påverka. Det är mindre än två månader kvar till valet – låt oss visa de styrande att vi är många som inte vill vänja oss, rösta på ett parti som säger nej till jättefängelset.

Johan Nordahl, Emelie Lindsjö, Mari Flink, Ingemar Clementson, Anna Gunnesson Björk, Magnus Andersson, Stefan Lindgren och Cecilia Andersson, för Fängelsefritt Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons