Annons

"Vi tar vårt ansvar"

Just nu pågår samtal om våra kommande löner mellan fack och arbetsgivare. För oss som arbetar i kommuner och landsting är motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hur ser situationen ut för SKTF:s medlemmar? Vad är förhistorien till samtalen?
Debatt • Publicerad 26 mars 2010

Våra skattepengar ska användas på ett så klokt och ekonomiskt sätt som möjligt. Det har på sina håll lett till att man har genomfört rationaliseringar och effektiviseringar som ibland gått ut över personalen. Antalet anställda i kommuner och landsting har minskat de senaste åren medan däremot behoven av välfärd under tiden har ökat.

Allt sedan välfärdstjänsterna började byggas ut på allvar under 50- och 60-talen så har välfärdssektorn värderats lägre än verkstaden, om man ser till lönen. Facket har arbetat för att få bort osakliga löneskillnader under decennier, bland annat genom att kartlägga och jämföra löneläget. Vi kan fortfarande se att kvinno­dominerade yrken och branscher generellt är lägre värderade än mansdominerade.

Annons

Det gör att de senare har lättare att rekrytera nyanställda. Nu går snart många anställda i kommuner och landsting i pension och då behöver man nyrekrytera unga välutbildade akademiker och andra. Ska dessa välja att ta ett jobb i till exempel en kommun så måste lönerna vara konkurrenskraftiga. Därför behöver löne­nivån höjas.

SKTF vill också stimulera yngre att söka sig till sektorn genom att få in i avtalet att alla under 40 år får två extra semesterdagar och att erbjuda extra föräldrapengar under sex månader (fyra månader idag), förbättra villkoren för visstidsanställda, erbjuda alla anställda ett ökat inflytande på arbetsplatsen, erbjuda nyanställda goda utvecklings- och karriärmöjligheter och möjligheter att påverka sin lön genom fungerande lönesamtal.

Avtalsrörelsen handlar för SKTF:s del alltså inte bara om höjd lön utan också att välfärden även i fortsättningen ska kunna hålla en hög kvalitet med välutbildad personal till nytta för medborgarna. Men våra medlemmar ska inte betala den ekonomiska krisen.

Nu måste arbetsgivarna i SKL börja förhandla på allvar och inte bara dra ut på förhandlingarna. Avtalen löper ut sista mars. Nollbud och ren idealism räcker inte. Vi tar vårt ansvar – vad gör arbetsgivaren?

Kenneth Johansson

ordförande i SKTF:s Söderslättsavdelning

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons