Annons

”Vi tar strid för Trelleborgs barnfamiljer”

En ny Sifoundersökning visar att 81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget. Endast åtta procent av befolkningen vill avskaffa det. Dessutom vill 77 procent bibehålla eller öka nivån på vårdnadsbidraget.
Debatt • Publicerad 7 maj 2010

Sifo kan också visa att hela 85 procent av svenska folket säger nej till mer tvångsdelning av föräldraförsäkringen, som är ytterligare en av alla de frågor där den rödgröna oppositionen vill låta politiska beslut styra enskilda människors vardag. Endast åtta procent anser att riksdagen ska lagstifta om hur många månader pappan eller mamman ska ta ut av föräldraförsäkringen.

89 procent av alliansväljarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma, medan sex procent vill att riksdagen ska lagstifta om tvångsdelning av föräldraförsäkringen. För det socialistiska blocket är motsvarande siffror 82 procent (för att föräldrarna ska bestämma) och 13 procent (för att riksdagen ska bestämma).

Annons

Man kan konstatera att skillnaden mellan partierna på vänstersidan och deras sympatisörer är uppseendeväckande. Den rödgröna oppositionen går till val på en fördubbling av den kvoterade delen av föräldraförsäkringen. Det vill inte deras väljare ha! Tydligare kan knappast klyftan mellan åsiktseliten och verklighetens folk bli!

Ändå är detta bara ett första steg. Målet för de rödgröna är ett avskaffat vårdnadsbidrag och en helt tvångsdelad försäkring. Detta skulle för många barn leda till en betydligt tidigare för­skoledebut än idag – mot föräldrarnas vilja. Tvång och förbud skapar inte möjligheter och frihet för familjerna. Tvärtom.

Vårt ideal är att människor själva ska få bestämma mer över sin vardag, utan politiska pekpinnar. Du blir inte omyndig bara för att du får barn! I familjepolitiken blir de politiska alternativen solklara. Ska politiker detaljstyra eller ska vuxna människor anses myndiga att själva bestämma – även om något så grundläggande som hur deras familjeliv ska se ut?

Kristdemokraterna vill utveckla vårdnads­bidraget, så att valfriheten stärks ytterligare för småbarnsföräldrar. Den genomsnittliga förskolesubventionen som kommunen betalar för en heltidsplats i förskolan är enligt Riksdagens utredningstjänst 12 495 kronor per månad. Idag är vårdnadsbidraget 3 000 kronor i månaden. Därför är det rimligt att utveckla vårdnadsbidraget. Vi vill att riktvärdet för det nya vårdnadsbidraget blir minst 6 000 kronor.

Vårdnadsbidraget har redan i dag blivit en framgång i de 123 kommuner som infört det. Nu är det också dags för Trelleborgs föräldrar att få tillgång till vårdnadsbidraget, för de minsta barnen. Vi tar strid för Trelleborgs alla barnfamiljer!

Åke Svensson (KD)

Roland Hansson (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons