Annons

”Vi tar ansvar för Trelleborgspolitiken”

Jag har fått frågan från väldigt många om hur SD ställer sig gällande en folkomröstning, mitt svar är att vi är positiva till folkomröstningar men denna om hamninfarten kommer försent.
Publicerad 25 januari 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En folkomröstning om hamninfarten kommer för sent, menar Helmuth Petersén (SD).
En folkomröstning om hamninfarten kommer för sent, menar Helmuth Petersén (SD).Foto: Johan Nilsson/TT

Den skulle gjorts för tre till fyra år sedan, nu har väldigt mycket arbete påbörjats och fastigheter har köpts upp.

SD tog fram förslag 2007 hur vi ville att hamnen skulle flytta västerut, vi såg det helt självklart att trafiken på den då tilltänkta motorvägen skulle gå direkt till en hamn som placerats väster om Trelleborg. Vårt förslag röstades ner av samtliga övriga partier.

Annons

När det var dags för vårt fullmäktige att fatta beslut om den nya ringvägens dragning samt var den nya hamninfarten skulle hamna så vann vårt förslag, en seger som gav en dålig eftersmak.

Vi tog vårt ansvar!

Vårt beslut om de olika dragningarna togs fram en kväll där alla våra medlemmar var kallade, för oss var frågan så viktig så vi ville att alla våra medlemmar skulle få tycka till. Vi var många och det blev en omröstning bland oss inför varje ringvägsdragning, majoritetsbesluten vann.

Samma dag som vi hade vår, sedan lång tid planerade träff om ringvägsalternativen, så kontaktade det tidigare kommunalrådet från S mig och ville ha ett samtal med mig under dagen. Jag frågade honom ett flertal gånger under dagen om vi skulle ha vårt samtal, han svarade att han inte hade tid. När jag lämnade mitt rum på Rådhuset strax efter fem till vår stora träff som började klockan sex så mötte jag honom på vägen ut, då ville han ha ett samtal med mig. Nu hade inte jag tid då medlemmarna redan börjat samlas. Kommunalrådet sprang fram till en kopiator och började skriva ut handlingar till mig, jag frågade vad det var för handlingar? Jag fick svaret att S hade hittat en ny möjlig infart till hamnen, jag frågade om sträckningen var utredd?

Det var den inte!

Där tyckte S att jag inför mina medlemmar skulle presentera en infart som inte var utredd och som kommunalrådet inte presenterat ordentligt för mig, ganska dåligt agerat! Om nu S tyckte att deras förslag var så bra så varför inte ge mig en presentation under dagen, jag frågade många gånger under dagen vad det gällde. Nu anklagas SD för att inte samtyckt till deras förslag, uppenbarligen var det inte så viktigt för dem annars hade de väl tagit sig tid att prata med mig!

Att presentera ett förslag som för oss inom SD var både outrett och helt nytt hade inte varit seriöst!

Vi är med i Trelleborgspolitiken för att ta ansvar och vi gör det på riktigt! Vi kommer inte med undanflykter och ursäkter, vi agerar!

Helmuth Petersén

oppositionsråd (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons