Annons

Vi tar ansvar för hela landet

Regeringens höstbudget tar fasta på att öka sysselsättningen samtidigt som det görs satsningar på välfärden, skola och infrastruktur. Det skriver fyra sydskånska riksdagsledamöter i samband med att budgeten presenterades i går i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 21 september 2011
Två av artikelförfattarna, Ulf Nilsson (FP) och Ewa Thalén Finné (M), var igår i Trelleborg och presenterade alliansens budget.
Två av artikelförfattarna, Ulf Nilsson (FP) och Ewa Thalén Finné (M), var igår i Trelleborg och presenterade alliansens budget.Foto: 

Igår presenterade alliansen gemensamt regeringens budget för 2012 i Trelleborg. Detta i en tid av internationell turbulens som riskerar att slå hårt mot en liten och öppen ekonomi som den svenska. Med en noga övervägd finanspolitik väljer därför regeringen att öka våra säkerhetsmarginaler med en höstbudget som grundar sig på fyra ben:

1. Slå vakt om jobben

Annons

För oss är arbetslinjen den absolut främsta prioriteringen. Därför är det viktigt att hjälpa de grupper som står långt från arbetsmarknaden och som drabbas särskilt hårt av ekonomisk oron. En sådan grupp är ungdomar. Därför satsar nu alliansen på att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster. Förslaget förväntas öka sysselsättningen bland unga eftersom restaurangbranschen ofta erbjuder det första steget in på arbetsmarknaden.

Även andra budgetförslag riktar sig speciellt till unga, bland annat satsningar för att fler utan fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg ska återuppta studierna. Vi slår också vakt om den halverade arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. I Skåne skulle en höjning av avgiften annars innebära att 9 725 ungdomar riskerar att förlora sina jobb.

2. Fortsatta satsningar på välfärd och skola

Sedan alliansregeringen tillträdde har sjukfrånvaron minskat. I Skåne minskade ohälsoantalet med runt en fjärdedel. Många sjukskrivna möter nu ett starkare engagemang och tidigare insatser på vägen tillbaka till arbete. Men reformeringen av sjukförsäkringssystemet har också kantats av svårigheter och vissa människor har fallit mellan stolarna. I budgeten tar vi nu ytterligare steg mot att förbättra sjukförsäkringssystemet och stärka förutsättningarna för att allt fler ska kunna återvända till arbetslivet. Regeringen fortsätter att göra historiska satsningar på utbildningsväsendet. Särskilt läggs fokus på lärarnas förutsättningar att skapa en skola i världsklass, en skola där alla elever kan växa.

3. Ett robust finansiellt system

Alliansregeringen har under de gångna åren genomfört en rad åtgärder för att stärka stabiliteten i det svenska finansiella systemet. Konsekvenserna av den internationella finanskrisen är tydliga: villkoren för tillväxt, jobb och välfärd har försämrats dramatiskt. Dessutom riskerar följderna för ekonomin och de offentliga finanserna att bli kostsamma. Inriktningen i regeringens politik är därför tydlig. Stabilitet i det finansiella systemet ska säkras. Detta gör vi genom att fördela ytterligare resurser till övervakningen av finansmarknaderna och tillse att våra banker står bättre rustade inför kommande kriser så att inte skattebetalarnas intressen äventyras.

4. En mer välfungerande ekonomi med varaktigt högre tillväxt

Vi måste bygga hela Sverige starkt för att rusta inför den ökande internationella konkurrensen. Kraftiga satsningar görs på infrastruktur. Det skapar jobb och bygger Sverige starkt inför framtiden. Fem miljarder kronor satsas på järnvägar och vägar medan 495 miljoner satsas på bredbandsutbyggnad.

För att stärka svenska företags möjligheter att kunna rekrytera nödvändig expertis gör vi det nu också lättare för svenska företag att rekrytera utländska experter och andra nyckelpersoner. På så sätt blir det också enklare för företag att förlägga forskning och huvudkontor i Sverige. Vi inför också ytterligare förenklingar i de så kallade 3:12-reglerna, i syfte att stärka förutsättningarna för anställningar och investeringar i Sverige.

Det är bara genom att ta samtliga dessa fyra utgångspunkter i beaktande som vi tar ansvar och kan skapa förutsättningar för ett Sverige som håller ihop och står starkt ekonomiskt– idag och i framtiden.

Annons

Ewa Thalén Finné (M)

Ulf Nilsson (FP)

Johan Linander (C)

Otto Von Arnold (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons