Annons

Vi tar ansvar för barnfamiljerna

Nu i dagarna återvänder svenska skolelever till klassrummen för att inleda en ny termin.
Debatt • Publicerad 8 september 2011

Många elever har längtat till skolan och vill berätta för sina kamrater om sin sommar med sol, bad och resa till Legoland, medan den för andra bara har inneburit sitta hemma framför TV:n.

Alltför många barn växer upp i ett utanförskap i Sverige. Vanligen handlar det om barn som växer upp med ensamstående föräldrar, i familjer med utländsk bakgrund eller i familjer där ekonomisk utsatthet gått i arv. Skolan fyller en mycket viktig roll för dessa barn. Utöver någonting så enkelt som ett fullgott mål mat om dagen kan barnen genom skolan få en utbildning, social samvaro och möjlighet att prata om sina problem med en vuxen som lyssnar. Varken skolan eller kommunen kan ersätta föräldrarnas betydelse för barnen. Men som ansvarig för barnens skolgång, måste kommun­erna säkerhetsställa att barnen får tillgång till en god utbildning som ger dem möjlighet att i framtiden kunna försörja sig själv och sin familj. Och därmed ta sig ut ur utanförskapet. Kommunerna kan också erbjuda barnen en meningsfull fritid genom att ge tillgång till aktiviteter inom kultur, sport och lek.

Annons

Även på det nationella planet måste insatser göras. Regeringen har ett ansvar att föra en politik som skapar fler arbetstillfällen för föräldrarna. Jämfört med juni förra året är det idag över hundra tusen fler personer som går till ett jobb i Sverige, en positiv trend som också återspeglas i de flesta skånska kommuner. Ingenstans är arbetslinjen viktigare än när det gäller att minska den ekonomiska utsattheten för barn. Risken för utan­förskap minskar betydligt för barn i familjer där någon förälder arbetar heltid jämfört med barn i familjer där ingen förälder arbetar heltid.

Regeringen måste även bedriva en ansvarfull ekonomisk politik. Det är särskilt viktigt nu när vi befinner oss i en tid av statsfinansiell turbulens. Annars är det stor risk att situationen för dem som lever med små marginaler förvärras. För att motverka detta har allians­regeringen med införandet av jobbskatteavdragen sett till att en ensamstående mamma fått 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Det är pengar som gör stor skillnad dessa familjer.

Den viktigaste politiken för barn och barnfamiljer är en politik som säkrar jobben, slår vakt om ordnad svensk ekonomi i en orolig värld och som skapar större utrymme i små plånböcker. Den fortsätter alliansen med.

Anna Kinberg Batra (M)

riksdagsledamot ordförande riksdagens finansutskott

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons