Vi svarar gärna på era frågor

Nu när det börjar brinna ordentligt i knutarna så har byggnadsnämnden, med Gert Rosenquist (SPI) i spetsen, bestämt sig för att ta tag i frågan – enkelt avhjälpta hinder för funktionshindrade.
Debatt • Publicerad 11 mars 2010

Vi från handi­kappföreningarna i Trelleborg tackar. Bättre sent än aldrig.

Den nationella handlingsplanen i handikappsfrågor ”Från patient till medborgare” antogs av Sveriges regering och riksdag för tio år sedan och har som målsättning att handikappolitiken och tillgänglighetsbegreppet ska genomsyra hela samhället.

Handikappolitik handlar om allas rätt att vara medborgare – att kunna vara delaktig. Att få komma in genom samma dörr som alla andra – att inte vara hänvisad ingången genom lagret, att kunna välja hur många gånger jag vill träffa vänner utan att vara styrd av hur många färdtjänstresor som tillåts för ”fritid” eller att man ska våga ta bussen som synskadad och veta att hållplatserna ropas ut och inte behöva chansa eller fråga hela tiden – var är vi nu?

På byggnadsnämndens senaste möte så fattade nämnden beslutet att begreppet ”enkelt avhjälpta hinder” ska få en klar definition. Saken är den att denna definition redan är klarlagd. Om detta står det att läsa på bland annat Boverkets hemsida. Där kan man ladda ner broschyrer som visar vad enkelt avhjälpta hinder är och hur man enkelt kan undanröja dessa. Det finns ett informationsmaterial speciellt anpassat för fastighetsägare – detta är inget nämnden behöver göra igen.

Vad som är gjort och inte är gjort finns redovisat i en enkät som en tjänsteman inom kommunen svarat på till HSO Skåne – om nämnden inte har denna i sina handlingar så kan säkert Kommunala handikapprådet vara behjälplig med denna.

Boverket, Handisam och HSO Skåne har hemsidor som Byggnadsnämnden bör ta hjälp av i sitt fortsatta arbete. Här kan ni och övriga politiker och fastighetsägare i kommunen läsa allt om ”enkelt avhjälpta hinder”.

Till sist vill jag be våra folkvalda politiker om att ta tillvara den kompetens som finns i kommunen genom våra handikapporganisationer. Vi är alla experter på de hinder vi möter i vår vardag – och har ofta enkla och inte så kostsamma lösningar för att undanröja dessa. Vi svarar gärna på era frågor – mer än en gång.

Tina Pettersson

ordförande i HSO Trelleborg, FUB Trelleborg och ledamot i Kommunala handikapprådet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.