Vi politiker måste våga möta våra väljare

I senaste numret av Vellinges lokaltidning basuneras ut att Vellinge kommun ska bli mer öppen. Fler möjligheter till dialog med invånarna ska skapas och insynen i det kommunala arbetet ska ökas.
Debatt • Publicerad 1 november 2011

Mot bakgrund av att den senaste medborgarenkäten 2010 visade att många Vellingebor anser att möjligheten att påverka beslut är liten och att politikerförtroendet är lågt, är det rätt satsning. Från och med september 2011 sänds nu fullmäktigemöten på webben och invånarna kan även chatta med sina politiker.

Detta är i grunden positivt, men för att kunna följa fullmäktigedebatten krävs faktiskt en dator. För att dessutom kunna chatta krävs att man klarar av tekniken. Jag frågar mig till exempel hur många äldre i kommunen som har tillgång till datorer och som brukar sitta och chatta.

Det kallas sociala medier, jag anser att det är en väg att kommunicera, men särskilt socialt är det definitivt inte att sitta i sin ensamhet och glo på en skärm.

Vi politiker måste våga möta våra väljare ansikte mot ansikte, det finns inget som ersätter ett möte mellan människor. Mycket nedslående är det därför at den politiska majoriteten förutom KD i fullmäktige den 14 september röstade ner förslaget från FP att möta invånarna i en paus i fullmäktigemötena.

Kostnaden att enligt förslaget även bjuda på en kopp kaffe är obetydlig. SD ansåg upplysningsvis att ett möte med medborgarna var att betrakta som ”mingel på arvoderad tid”, tänk så olika vi ser på närdemokrati.

Att vara tillgängliga i maktens boning, det är vår skyldighet som folkvalda!  

 

 

Camilla J Lindberg (FP)

fullmäktigeledamot

andre vice ordförande omsorgsnämnden

ersättare kommunstyrelsen 

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.