Annons

”Vi moderater har tagit ansvar för den ekonomiska politiken”

Svar till Sven Lindkvist, Lennart Höckert och Birgitta Almroth Socialdemokraterna (den 28 mars).
Publicerad 4 april 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi moderater tycker att den ekonomiska bördan för medborgarna i Trelleborg är så pass tung att kommunen inte skall lägga ytterligare börda på detta genom en skattehöjning, skriver Ann Kajson Carlqvist (M).
Vi moderater tycker att den ekonomiska bördan för medborgarna i Trelleborg är så pass tung att kommunen inte skall lägga ytterligare börda på detta genom en skattehöjning, skriver Ann Kajson Carlqvist (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tack för ert debattinlägg. Jag tycker att det verkligen belyser skillnaden mellan socialistisk och moderat ekonomisk politik.

Jag uppskattar också att ni känner igen er argumentation trots att jag väljer att i artikeln uttrycka mig i ordet opposition, men visst är det ni socialdemokrater som har varit tydligast med att man inte skall vara sparsam med de pengar kommunen har utan använda allt i verksamheten utan att spara till kommande investeringar och behov.

Annons

Nu står vi då inför betydligt mer ansträngda tider på grund av omvärldsfaktorer som till exempel dålig energipolitik från tidigare regering, kriget i Ukraina, ökad inflation med mera.

När vi moderater tog över i Trelleborg 2018 fanns det 35 miljoner i RUR:en (Resultatutjämningsreserven, det som lite slarvigt kallas ladorna). Efter fyra år av mycket bra resultat så har Trelleborgs kommun cirka 400 miljoner i RUR:en. Vi moderater har tagit ansvar för den ekonomiska politiken.

Hade Socialdemokraterna suttit vid styret så hade dessa pengar inte funnits och man hade varit tvungen att göra enorma neddragningar för att täcka det underskott som kommer att uppstå under 2023 och 2024 (cirka 280 milj kr). Alternativet att höja skatten: vi moderater tycker att den ekonomiska bördan för medborgarna i Trelleborg är så pass tung att kommunen inte skall lägga ytterligare börda på detta genom en skattehöjning.

”Hade Socialdemokraterna suttit vid styret så hade dessa pengar inte funnits och man hade varit tvungen att göra enorma neddragningar för att täcka det underskott som kommer att uppstå under 2023 och 2024 (cirka 280 milj kr).”
Ann Kajson Carlqvist (M)

Har då resultatet i den kommunala kärnverksamheten blivit sämre? Nu när vi tittar på årsredovisningen för 2022 som även tar upp de mjuka värdena så ser vi att skolans utveckling är bra. 2022 var cirka 89 procent av alla i årskurs 9 behöriga att söka till gymnasiet (ökning från 85,7 procent), den upplevda tryggheten bland våra medborgare i Trelleborg har aldrig varit bättre enligt de mätningar som polisen gör med mera, trots att vi inte gjort av med alla pengarna som socialisterna ville. Ansvarsfull ekonomisk politik ger resultat.

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons