Annons

Vi måste värdesätta föreningslivet mer

Det är vetenskapligt bevisat att det man tittar mest på vid flytt till ny kommun är barnomsorg, fritid och kultur. Det skriver fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (KD) som vill se en större satsning inom de områdena.
Debatt • Publicerad 25 april 2012
”En god fysik förbättrar studieresultaten åtskilligt. Det visar ånyo en studie som kom häromveckan.” Arkiv: ERIK G SVENSSON 2004
”En god fysik förbättrar studieresultaten åtskilligt. Det visar ånyo en studie som kom häromveckan.” Arkiv: ERIK G SVENSSON 2004Foto: 

Läste i tidningen att Helsingborg är Skånes rikaste kommun. Det leder lite till eftertanke. Detta är en kommun som satsar mycket på föreningslivet och på fritid och kultur i allmänhet. Jämförde deras siffror med våra för ett tag sedan och de låg högt över per capita och då givetvis inte bara mot Trelleborg som ligger långt ner i både Skåne och Sverige perspektiv utan även mot andra kommuner. Tror vi alla partier får ta till oss detta.

Man talar idag mycket om mål och måluppfyllelse och att vi siktar mot 50?000 invånare och det skapar ju skatteintäkter men även kostnader givetvis men hur når man dit?

Annons

Det är vetenskapligt bevisat att det man tittar mest på vid flytt till ny kommun är barnomsorg, fritid och kultur. Dessa områden satsar vi nog minst på om man tittar på siffrorna. En offensiv satsning typ den i Helsingborg vore då kanske att föredra?

Jag tycker vår syn på föreningslivet är alldeles för snäv. Utan ett fungerande föreningsliv så har vi stora problem. Det tycks ibland i debatten som om det bara vore en lek det vill säga att det inte fyller någon annan funktion. Man funderar inte över den sociala dimensionen och samma sak med förskolans förlängda arm fritidsgårdarna.

Den ideella sektorn förebygger mycket problem och kostnader. En ledare i TA talade för ett tag sedan om Bunkefloprojektet som jag alltid varit intresserad av och följt och den visar på många sanningar. Den stora vinsten ligger i att flytta folk från soffan till att göra något överhuvudtaget.

Var femte tonåring lider av fetma så även i Trelleborg och det är alarmerande. Att man tog bort gymnastiktimmarna en gång var en katastrof i detta hänseende. De borde åter­införas tycker jag. En god fysik förbättrar studie­resultaten åtskilligt. Det visar ånyo en studie som kom härom veckan.

I gymnastikens frånvaro i skolan blir då förenings­livet ännu viktigare. Det behövs resurser för att nå effektmålen och de målsättningar vi talar om. Utan resurser är det bara tomma ord. Detta är inget nytt för det har varit så i årtionden så det är ingen partipolitisk markering utan snarare en vädjan om att se föreningslivets betydelse för kommunen.

Jag har alltid sagt att man borde göra ett tåg från öster till väster med folk från föreningslivet och med alla som är med där. Visst har det skett mycket de senaste åren med till exempel konstgräsplaner, föreningarnas hus, nya tennisbanor, friidrottsarena, omklädnadsbyggnader, renovering av Söderslättshallen och där ishallen också är på gång att fixas till.

Vi börjar dock från en mycket låg nivå och där vi låg i absoluta botten för 7–8 år sedan. Dock satsas det fortfarande väldigt lite på föreningslivet vilket inte är så bra. Tror vi får titta mer på Helsingborg och deras framgångskoncept på dessa områden och även på olika driftsformer.

För att lyckas krävs dock resurser. Vi har många idéer om vad vi vill men sitter dels fast i lokalbrist i väntan på beslut och dels resursbrist.

Man ska också komma ihåg att vi tvingats till tuffa beslut för att klara budgeten. Den ideella sektorn måste stärkas på flera vis både ekonomiskt och med rådgivning. Vi är villiga att ta vår del av det arbetet och hoppas på ett ekonomiskt tillskott.

Det har också diskuterats huruvida det är bra att ligga på 70 miljoner i kommunkassan istället för att satsa på framtida vinster genom att ge verksamheterna mer pengar. En god hushållning är alltid bra och resultatet är strålande men personligen anser jag att minst hälften borde satsas i verksamheterna och hoppas på det scenariot framöver.

Annons

Trelleborg är en bra kommun att leva i men som kan göras ännu attraktivare genom fler satsningar på de områden jag nämnt.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons