Annons

Vi måste våga satsa på biogasen

Vår kommun har 85 procent jordbruksmark.
Debatt • Publicerad 20 augusti 2014
Fler biogasanläggningar som den i Jordberga skulle kunna anläggas, anser Sten Björk (S).
Fler biogasanläggningar som den i Jordberga skulle kunna anläggas, anser Sten Björk (S).Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Den används huvudsakligen till att producera livsmedel. I år har Biogasbolaget satt igång att producera biogas, av råvara som produceras här i vår kommun, av råvaror som köps in och omvandlas till rötningsmassor för biogasproduktion. Restprodukterna blir gödsel som läggs ut på åkrarna igen. Genom att odla och skörda snabbväxande så kallade mellangrödor, som i ett fyraårssystem tilläggsodlas mellan livsmedelsodlandet, kan hela Skånes behov av biogasproduktion för biogasdrivmedel till både lastbilar och personbilar tillgodoses, utan att det behöver inkräkta på vårt lands inhemska matproduktion.

Vi skulle på det viset kunna anlägga fyra fabriker för biogas i samma storlek som Jordberga här i Trelleborg och köra hela Skånes personbils- buss- och lastbilsflotta på denna biogas.

Annons

Skall det bli av så krävs en nationell beslutsamhet att göra det. Jordbergaanläggningen kostade ungefär 250 miljoner kronor. Den är helt privat finansierad. Staten kan, om viljan finns, gå in och skapa incitament för biogasproduktionsökningar i Sverige. En tiodubbling av de storskaliga biogasinvesteringar som egentligen behövs om vi skall nå nationellt oberoende av fossila bränslen vore fullt möjlig. Regeringen har dock i verkligheten hittills inte gjort annat än att följa utvecklingen inom detta område. Det går det att ändra på i höst.

Jordbergasatsningen går ihop. Att kunna producera mer biogas är idag mest en fråga om att banker vågar fortsätta medverka. Därför behövs ett finansiellt nationellt ramverk för biogasanasträngningarna som stödjer snabbare fortsatta satsningar på grön energi. Låt oss se till att så sker.

Anna Töörn
Sten Björk (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons