Annons

Vi måste bli bättre på samverkan när det gäller våld i nära relationer

Debatt • Publicerad 13 augusti 2013
Regeringen intensifierar kampen mot våld i nära relationer men mer måste göras, menar riksdagsledamoten Gunilla Nordgren (M).
Regeringen intensifierar kampen mot våld i nära relationer men mer måste göras, menar riksdagsledamoten Gunilla Nordgren (M).Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Carin Götblad är regeringens samordnare mot våld i nära relationer.
Carin Götblad är regeringens samordnare mot våld i nära relationer.Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Våld i nära relationer är ett omfattande och nationellt problem. Trots att regeringen har implementerat flera nya lagar och haft flera framgångsrika projekt för att öka kunskapen, så kommer fortfarande den som är utsatt ofta i kläm. Det är inte mänskligt att den som är som allra skörast ska tvingas möta så många olika professioner för att berätta sin historia om och om igen.

Varje år utsätts tiotusentals kvinnor och män i Sverige för våld av någon närstående. Det orsakar stort lidande för den som drabbas, såväl fysiskt som psykiskt. Mörkertalen är stora men vi vet att våld mellan vuxna är den starkaste riskfaktorn för att barn ska bli misshandlade av sina föräldrar. Mycket har gjorts och görs men för varje person som utsätts och kanske rent av dör till följd av sina skador så kan man tycka att det går för långsamt. Vi måste ha nolltollerans mot våld. Hösten 2011 skrev jag tillsammans med Elisabeth Björnsdotter Rahm en motion där vi ansåg att en översyn av samverkan mellan myndigheter och kommuner var nödvändig. Vi ansåg vidare att en nationell pott borde införas för att bidra till ett ökat samarbete i och mellan kommuner.

Annons

Det finns i dag många goda exempel på hur olika samarbetsavtal mellan kommuner kan se ut för att kunna flytta på och trygga den som utsätts. I april 2012 tillsatte regeringen en nationell samordnare, Carin Götblad för att åstadkomma en kraftsamling i arbetet med att motverka våld i nära relationer. Detta arbete ska redovisas den 30 juni 2014. I en debattartikel (DN den 23 juni) skriver Götblad att ”En bättre samordning krävs i bemötandet av våldsutsatta”. Götblad listar detta i fyra övergripande punkter där en av punkterna är - att myndigheternas insatser måste koordineras bättre. Hon nämner också Koncept Karin i Skåne som ett gott exempel på samarbete. Koncept Karin var från början ett regeringsuppdrag till rikspolisstyrelsen och polismyndigheten i Skåne för att bygga upp den fysiska miljön och tekniken, för att utveckla samverkansmodeller mellan olika myndigheter. På Karin finns idag alla professioner samlade och det finns också möjlighet för barn till de våldsutsatta att följa med. Detta har inneburit att familjer som lever i våld men som vill genomföra en förändring för att få slut på våldet, får en bättre hjälp när det gäller att samordna olika behovsinsatser.

2011 gav regeringen Brottsoffermyndigheten i uppdrag att fördela 42 miljoner kronor till forskning, metodutveckling och andra insatser. Uppdraget löper under perioden 2011-2014.

Regeringen har fördjupat och intensifierat de satsningar som inleddes under förra mandatperioden för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Nu i våras samlades chefer för 14 centrala myndigheter för att diskutera en gemensam satsning mot våld i nära relationer. Diskussionerna handlade om bättre och mer effektiv samverkan mellan centrala aktörer. En ökad samsyn mellan myndigheterna kring hur våld i nära relationer bäst ska förebyggas och bekämpas. Regeringen har ökat trycket ytterligare i kampen mot våld i nära relationer.

Vi har kommit en bra bit på väg, det finns goda exempel att lära av men det finns fortfarande mycket mer vi måste göra.

INTERNAL INTERNAL
Gunilla Nordgren (M)Riksdagsledamot från södra SkåneLedamot i socialförsäkringsutskottet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons