Annons

Vi måste agera mot svartjobben

Varje år betalas hela 66 miljarder kronor ut till allehanda svartjobb runt om i Sverige. För att kunna förstå beloppets storlek kan nämnas att budgeten för hela Sveriges rättsväsende där bland andra polisen, kriminalvården, Sveriges domstolar, åklagarmyndigheten och ekobrottsmyndigheten ingår, ligger på cirka 36 miljarder kronor.
Debatt • Publicerad 23 oktober 2009

Staten går därmed miste om en ansenlig summa pengar varje år i skatte­intäkter. Pengar som med fördel skulle kunna användas till satsningar i vår gemensamma välfärd istället. Problematiken med svartjobb är inte endast uteblivna skatte­intäkter för staten utan det missgynnar även företag som sköter sig och följer våra lagar. Konkurrensen snedvrids och nyanställningar omintetgörs.

Hur många ”vita” arbetstillfällen har inte gått förlorade på grund av handeln med svartjobb? Vi måste agera och goda exempel finns.

Annons

I januari 2007 infördes krav på personalliggare hos restauranger och frisörer. I boken skulle arbets­givaren anteckna vilka som var i tjänst varje dag. Skatteverket genomförde oanmälda kontroller och bötesfällde arbetsgivare som inte korrekt angivit vilka som arbetade.

Lönerna i dessa branscher ökade därefter med cirka 1,5 miljard kronor, vilket motsvarar mellan 4 000–6 000 nya arbetstillfällen. Den genomförda lagen hade gett effekt. Tidigare troligtvis svarta jobb hade därmed blivit vita.

Nu föreslås att samma krav införs inom byggbranschen och hos tvätterier. Inom byggbranschen har bland annat fackförbundet Byggnads tidigare visat på åtskilligt svartarbete som måste bekämpas för att få en sund konkurrens och bra förhållanden på arbetsplatserna.

Att notera här är att två regelverk därmed kan komplettera varandra. På större byggarbetsplatser införs krav på personalliggare och kontroller för att stävja svartjobb, medan byggarbeten i privata hem omfattas av de framgångsrika reglerna om ROT-avdrag.

Jag ställer mig helt bakom det nya förslaget och jag är inte främmande för att fler branscher skall omfattas av samma krav på personalliggare. Åtgärden är förhållandevis enkel och tynger inte företagen med för mycket administration.

Uppgifterna kan lätt kontrolleras och bevisligen har det redan gett resultat i andra branscher där det införts. Därmed har vi tagit några viktiga steg i att bekämpa svartjobben och skapa en sund konkurrens för framtiden.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons