Annons

Vi lever i ett bra land som kan bli bättre

Det sprids emellanåt en bild från en del media och speciellt alternativa media om en negativ situation för vårt land.
Publicerad 5 juni 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bekämpningen av gängvåldet och våld mot kvinnor måste sättas högre upp på dagordningen, skriver Ola Olsson (C).
Bekämpningen av gängvåldet och våld mot kvinnor måste sättas högre upp på dagordningen, skriver Ola Olsson (C).Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dessa lägen är det viktigt att man ser helhetsbilden. Vårt land rankas som ett av världens bästa länder och vi lever i en tid som är bättre än tiden vi lämnat bakom oss. Tyvärr glömmer många detta. Naturligtvis måste brottsligheten bekämpas, psykiska ohälsan tryckas tillbaka, utbildningsnivåerna höjas och omvårdnaden förbättras. Men det går inte att bara ropa efter fler poliser, hårdare tag och ökade effektiviseringar. Hela samhället måste engagera sig i de utmaningar vi står inför. Kan man mobilisera civilsamhället, kommunen, socialtjänsten, boende i området och få fler i arbete är mycket vunnet. En stark bidragande orsak till minskad brottslighet är genomförd skolgång och ett arbete. Därför vill Centerpartiet:

• Göra det enklare att starta och driva företag – så att fler kan få sitt första jobb.

Annons

• Låta fristående arbetsförmedlare matcha arbetssökande med de lediga jobben.

• Genomföra moderniseringen av arbetsrätten för att spegla dagens arbetsmarknad.

Bekämpningen av gängvåldet och våld mot kvinnor måste sättas högre upp på dagordningen. Under årets fyra första svarta månaderna har 21 kvinnor bragts om livet, det är lika många som mördats i gängkriget. Varför får inte denna kriminalitet samma uppmärksamhet? Därför vill Centerpartiet:

• Skärpa straffen och kriminalisera kontrollerande beteende.

• Säkra långsiktig finansiering av tjej- och kvinnojourer.

• Att elektronisk fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud.

Klimatfrågan påverkar oss i stor utsträckning och där är vindkraften en del i den palett av energislag som är lösningen på kapacitetsbristen i södra Sverige. Det kan byggas på kortare tid än en kärnkraftsutbyggnad vilket vi ser i Finland är både kostsamt och extremt tidskrävande.

I vårt grannland Danmark som har en landyta som är en tiondel av vårt lands finns 50 procent fler vindkraftverk. Havsbaserade vindkraftverk är mer effektivt med mer vind och större verk men vindkraften behövs både till land och till havs. Vårt lands sydligaste landskap behöver mer el och drabbas hårt av höga elpriser eftersom vi producerar för lite el i förhållande till antal människor och industriell verksamhet.

Vissa kommuners ansvariga politikers aviga inställning till vindkraft kan på sikt innebär att samhället inskränker det kommunala självstyret inom energisidan.

I vår kommun har man motarbetat ett vindkraftsprojekt till havs, med motiveringen att ett förfulande av utsikten skulle skrämma bort turister och att ett boende längs kusten inte skulle bli så attraktivt.

”Vissa kommuners ansvariga politikers aviga inställning till vindkraft kan på sikt innebär att samhället inskränker det kommunala självstyret inom energisidan.”
Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg
Annons

Norrland som har sina älvar har också haft sina protester i utbyggnad av vattenkraften och den förändring av landskapet och naturen som detta medförde. I dag är vi även i södra Sverige tacksamma för den utbyggnad som gjordes av vattenkraften och som i dag täcker i det närmaste hälften av vår elförsörjning i landet. Det är tid för vår kommun samt andra skånska kommuner att hjälpa till med den nationella elförsörjningen! Därför vill Centerpartiet:

• Att Sverige ska ha ett robust och effektivt förnybart energisystem som säkerställer efterlevnaden av Sveriges klimatmål.

• Planera för en ökad elenergiefterfrågan, stärka den lokala produktionen och påskynda tillståndsprocesserna.

• Öka exporten av grön el till Europa.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons