”Vi kunde ha gjort mer men gjorde det inte”

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 genomförde nazisterna ett våldsamt angrepp mot judar i Tyskland och Österrike.
Debatt • Publicerad 9 november 2010

Affärer och synagogor förstördes och 30 000 människor deporterades till koncentrationsläger. Därpå följde en upptrappning av nazisternas våld som slutligen ledde till förintelsen.

Som ett resultat av Kristallnatten tillät Sverige 500 judiska barn inresetillstånd. Villkoret var att deras föräldrar inte skulle komma efter dem samt att kostnaderna för dem inte skulle belasta staten. Vi kunde ha gjort mer, men gjorde det inte.

I nazisternas ideologi är rasen (blodet) det som länkar samman en nation och det som då också legitimerar den etniska rensningen. I detta ligger antagandet att det är möjligt att dela in mänskligheten i grupper, behovet av att göra så och att sedan behandla människor olika beroende på vilken grupp de tillhör.

Kristallnatten och den därpå följande händelseutvecklingen borde vara så fasansfull och avskräckande att den inskränkta ideologi som låg bakom aldrig skulle kunna växa sig stark igen och detta oavsett vilket namn det sker under, men dessvärre är det inte så.

Därför behövs en påminnelse om värdet av en mer human människosyn där alla människor har lika värde och där möten och kulturella utbyten inte ses som ett hot utan bejakas.

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.