Annons

”Vi kräver människovärde, planering och socialism!”

Vad blev det av supervalåret?
Debatt • Publicerad 9 september 2014

Vi i Kommunistiska Partiet är nog inte ensamma om att tycka att debatterna är ovanligt långa och tråkiga. För vad är det egentligen de bråkar om? Samtliga partier i riksdagen, och i vår kommunfullmäktige, vill inte/vågar inte ifrågasätta den nyliberala politiken.

Debatterna blir ju tråkiga när det bara handlar om kommatecken och inte om grundproblemen. Men inte bara det, för ett stort problem för politikerna är att svenska folket är trött på nyliberalismen. Är trötta på samhällets förfall, på privatiseringskaos och växande klassklyftor. Detta har majoriteten av svenska folket varit i opinionsundersökningar alltsedan 1980-talet. Något som samtliga regeringar sedan dess struntat i.

Annons

För det blir på låtsas när KD kräver statligt ansvar för sjukvården och FP detsamma för skolan. Oavsett huvudman kvarstår problemet med kaos och pengabrist som den nyliberala politiken skapat. Samma gäller V:s krav på inga vinster i välfärden; ett sätt att fjäska för den massiva opinionen som finns i denna fråga, men som inte på allvar vill angripa privatiseringarna som är grundproblemet.

Attendos eller Caremas skattefuskplanerare har redan visat hur de kan trolla med siffrorna så det inte ser ut som om de tar ut någon vinst.

Inte bättre blir det med S som lovar förbjuda underpris i försäljning av statlig verksamhet eller egendom. Vad hjälper priset, när själva utförsäljningen av statliga verksamhet är grundproblemet?

Så kommer vi till SD, partiet som säger att de står för något annat och vågar säga ifrån. Både i Trelleborg och i riksdagen röstar de med de borgerliga och har sagt ja till de rikas skattesänkningar. Men SD:s huvudnummer är invandringen. Till alla er som röstar på SD eller funderar på att rösta på SD vill vi ge följande tips. Fråga SD vad som händer när alla mörkhåriga människor är ute ur landet. Kommer det att ge högre pensioner för arbetarkvinnorna? Kommer det ge flera, fasta och säkra anställningar? Läser man deras program och lyssnar på uttalanden vill de varken höja arbetarlönerna eller slopa skatteavdragen som gynnar de rika.

Politiken blir visionslös när allt går ut på att göra de rika rikare. Kvar blir för vanliga arbetare hoppet om att vinna på lotto eller att inte bli sjuk eller arbetslös. Klart det är svårt för politikerna att prata om visioner.

Det finns pengar i Sverige. Företagens toppdirektörer tjänar nu mer på ett år än vad en industriarbetare gör under sin livstid. Den rikaste procenten i vårt land äger 40 procent av förmögenheterna. Det skall vara gott att leva för alla arbetare, kvinnor som män, säger vi. Till nyliberalismen, marknadsvärde och kapitalismen står vi i verklig opposition. För vi kräver människovärde, planering och socialism!

Nilla Olsson
Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons