Annons

”Vi kräver ett Svexit”

Kommunistiska partiet (K) är emot Sveriges medlemskap i EU. Det har vi varit ända sedan folkomröstningen 1994 som ja-sidan vann med en knapp majoritet trots att vissa företag hotade anställda om uppsägning om de inte röstade för EU. Ja-sidan hade också ofantligt mycket mera pengar att kampanj för än Nej-sidan.
Publicerad 22 november 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill att Sverige ska lämna EU.
Skribenten vill att Sverige ska lämna EU.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Exakt samma förhållande rådde under folkomröstningen om EMU, som nej-sidan vann trots ja-sidan massiva propaganda och ekonomiska övertag. I dag är till och med EU-förespråkarna tacksamma för att svenska arbetare röstade nej till EMU, så vi ”slapp” euron.

Det Sverige som fanns innan EU-medlemskapet, finns inte längre och är inte heller möjligt att uppnå som medlem i EU. Under de snart 25 åren vi varit medlemmar har vi sett hur regler om överskott i offentliga finanser, privatiseringar och fri rörligt för kapital och arbetskraft slagit sönder vår industri, välfärd och arbetsmarknad. Allt enligt EU:s regelverk och ambitioner.

Annons

Svensk ekonomi går för högvarv ändå har vi arbetslöshet. Plus att löner och arbetsförhållandet pressas nedåt. Detta är möjligt och lagstadgat i EU. Det är med mycket stor oro som vi i detta läge ser hur Vänsterpartiets ordförande går ut och säger att V skall lägga utträdeskravet ur EU åt sidan. Jonas Sjöstedt som suttit i EU-parlamentet vet hur lite demokrati det finns i EU och hur stor företagens makt är.

Det EU som nu Jonas Sjöstedt vill bejaka har gynnat den rika eliten i vårt samhälle. Men framförallt varit förödande för vanliga arbetare som under Sveriges EU-medlemskap, oavsett färg på regeringar, fått se pensionssystem, a-kassa, sjukförsäkring, järnväg och post raseras. Största förloraren är alla kvinnor som arbetar inom offentlig sektor. Inte nog med välfärden raserats. Skolan, vården och omsorgen, har gjorts till en vinstmaskin för företag. I stället för att garantera en lika och fungerande välfärd för alla medborgare, har det nu i EU-landet Sverige spridit sig ojämlikhet och exempelvis sjukförsäkringar som ger de premierade förtur in på våra annars överbelagda sjukhus.

EU:s fria rörlighet för arbetskraft måste motverkas och det görs bäst genom att lämna EU. Vi kräver ett Svexit. Det borde vänsterpartiet också göra och med all rätt så stormar det bland medlemmarna i Vänsterpartiet. För visst är det sjukt att byggnadsarbetare från Polen kommer hit till Sverige och dumpar våra löner och arbetsförhållanden samtidigt som Polen i sin tur importerar ukrainska byggnadsarbetare som dumpar löner och arbetsförhållandena i Polen? Tydligare än så kan ju inte meningen med EU beskrivas. Fria rörligheten ökar vinsterna för företagen i både och Sverige och Polen men det är svenska, polska och ukrainska arbetare som får betala priset. Är vi inte överens om det Jonas Sjöstedt?

Dennis Andersson

Kommunistiska partiet

Annons
Annons
Annons
Annons