Annons

Vi kan nå klimatmålen

Ge effektivare stöd till förnybar energi och enas om koldioxidskatt som slår mot de värsta miljöbovarna på transportområdet och i all energiproduktion.
Debatt • Publicerad 22 augusti 2014
Vi skulle kunna producera all biogas som alla Sveriges fordon kan konsumera, om viljan finns, skriver Sten Björk (S).
Vi skulle kunna producera all biogas som alla Sveriges fordon kan konsumera, om viljan finns, skriver Sten Björk (S).Foto: Foto: Tomas Nyberg

Vi socialdemokrater vill inrätta ett miljöpolitiskt ramverk, som främjar miljöinvesteringar, både i nya lastbilar och personfordon, och gör det dyrt att fortsätta köra på bensin, i hela Europa. Sveriges trovärdighet när gäller vårt lands klimatpåverkan var hög fram till i fjol, men rasade som alla vet till noll när Reinfeldt, Borg och Olofsson gav Vattenfall grönt ljus att investera i kolkraft på kontinenten. De borde ha avgått och bett hela vår befolkning om ursäkt för att vi nu har en utsläppssituation med 17 kolkraftverk som regeringen under 2014 har investerat 400 miljarder kronor i nere i Tyskland, Holland och Danmark. De här vansinniga satsningarna har fört oss tillbaka tio år i tiden, och innebar en katastrofal tiodubblad utsläppsökning av växthusgaser nere på kontinenten. Sverige måste nu börja om på nytt, från en mycket lägre piedestal, och anstränga sig mycket mer, i verkligheten, för att skapa ett totalt oberoende i vårt land av fossila bränslen i vår tid.

Centern vill belöna miljöbilar som körs på el med en bonus. Biogasfordon är en viktig parallell lösning. Men det behövs samtidigt, om det här skall fungera väl, en helt annan gemensam och mycket större satsning av oss i EU än hittills, med mer stöd till förnybar energi och en finslipad koldioxidskatt, som främst täpper till de undantag som finns. Vi vill ha bindande EU-mål som också innefattar en energieffektivisering. I Trelleborgs kommun visar vi nu genom en rad satsningar att det går att storskaligt producera biogas, och att den kan produceras av snabbväxande mellangrödor, som inte inkräktar på vår inhemska matproduktion. Vi kan köra all mat från jord till bord och göra det inom landet, om viljan finns. Och vi kan producera all biogas som alla Sveriges fordon kan konsumera, om viljan finns, med 100 procent lönsamhet, och exportera vårt biogaskunnande till lantbruksintensiva EU- länder som Polen och Tyskland. Det vill vi få med oss - hela Skåne, vår centralregering och i slutändan hela EU, på. Sverige kan på hemmaplan nå klimatmålen i vår tid, och visa vägen för andra länder, med 100 procent förnybar energi.

Anna Töörn
Sten Björk (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons