Annons

Vi inte råd med marknadsexperiment i skolan

I TA (den 21 juni) argumenterade Lärarnas Riksförbund på ledarsidan för en vinstbegränsning inom skolan vilket bemöttes av Petter Birgersson. Vi tycker att det är bra och naturligt att lärarna tar strid för skolan.
Publicerad 5 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolverket har nyligen visat hur omfattande det är att friskolorna ger glädjebetyg, det har blivit ett konkurrensmedel i skolmarknaden att ge betyg som inte motsvarar kunskaperna, menar skribenterna.
Skolverket har nyligen visat hur omfattande det är att friskolorna ger glädjebetyg, det har blivit ett konkurrensmedel i skolmarknaden att ge betyg som inte motsvarar kunskaperna, menar skribenterna.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige är det enda landet i världen som ger privata aktörer obegränsade möjligheter att låta skattemedel, avsedda för skolan, i stället gå till privata vinster.

Vi har sett resultatet. Vi har fått en skolmarknad med sjunkande skolresultat och ökad segregation. Små idéburna verksamheter har ätits upp av stora skolkoncerner. 2016 hade de fem största skolkoncernerna ett rörelseresultat på närmare en miljard. Var tionde skattekrona gick till annat än verksamheten.

Annons

Vi har sett skolföretag gå i konkurs och hur Skolinspektionen nu i dagarna tvingas stänga en skola med allvarliga och långvariga brister i utbildningen, en skola som uppvisar rekordvinster.

Skolverket har nyligen visat hur omfattande det är att friskolorna ger glädjebetyg, det har blivit ett konkurrensmedel i skolmarknaden att ge betyg som inte motsvarar kunskaperna.

Det finns brister även i dagens kommunala skolor, men just därför har vi inte råd med marknadsexperiment. Man kan välja att se skolan som en del av välfärden eller som en affärsmöjlighet. För oss är det skolvalet enkelt. Varje skattekrona ska stanna i skolan, välfärden ska fördelas efter behov. Därför är vinstbegränsningen nödvändig, därför behöver skolan utvecklas utifrån kunskapsmål, därför behöver segregationen brytas.

Den 9 september har Du chansen att göra Ditt val!

Kersti Engström, Peter Forssell, Lena Lundberg, Bo Nylander, Vera Pedersen och Berit Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Svar direkt: Det finns en anledning till att många föräldrar och barn söker alternativ till den kommunala skolan. Det vill Vänsterpartiet ta i från dem. Trelleborgs Allehanda är för hårda krav, inklusive ekonomisk reglering, på dem som driver skola. Dåliga skolor ska stängas oavsett huvudman. Det är för övrigt bra att skolan med ”rekordvinster” stänger om den inte håller måttet. Då blir det inte heller några fortsatta vinster.

Vänsterpartiet tycks tro att varje krona i offentlig regi används effektivt till verksamheten. Det måste vara underbart att leva i den tron.

Petter Birgersson

politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons