Annons

Vi hoppas att politiska partier kan ompröva sina ställningstaganden

Svar till Miakel Rubin (M) (den 17 april).
Publicerad 25 april 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt LRF:s siffror är Sverige i dag självförsörjande till 50 procent, skriver Emil Samnegård (MP).
Enligt LRF:s siffror är Sverige i dag självförsörjande till 50 procent, skriver Emil Samnegård (MP).Foto: Matthias Schrader

Mikael Rubin, försöker ge bilden av att alla partier var för att förstöra Sveriges bästa åkermark, i stället för att bemöta kritiken som riktas emot hans egen politik. Svar på frågor såsom varför det är just på Sveriges bästa åkermark ett jättefängelse borde ligga får vi inte höra. I stället tar Mikael Rubin oss tillbaka till maj 2014 då den fördjupade översiktsplanen beslutades.

För det första. Vi hoppas att politiska partier kan ompröva sina ställningstaganden. Med Covidkrisens stängda gränser och stoppade varutransporter i färskt minne borde alla partier uppvärdera behovet av att göra Sverige mer självförsörjande. Vår matproduktion räcker inte när krisen är framme. Enligt LRF:s siffror är Sverige i dag självförsörjande till 50 procent. Dessutom är vårt jordbruk beroende av importerade insatsvaror som diesel och konstgödsel, vilket gör ekvationen än tuffare för oss som land att kunna mätta våra munnar.

”Vår matproduktion räcker inte när krisen är framme.”
Emil Samnegård (MP)
Annons

För det andra. Den fördjupade översiktsplanen som Mikael Rubin hänvisar till är en visionär produkt på 134 sidor. Miljöpartiet var inte för planen. Och nu vill jag rikta mig till partiet Moderaterna i stället för Mikael Rubin då jag tror att det kan bli ett bättre svar om fler i partiet Moderaterna är med och svarar än om kommunalrådet Mikael Rubin själv håller i pennan.

Tycker ni i Moderaterna att det är rimligt att påstå att vårt parti var för etableringen på jordbruksmarken, vilket Rubin ger bilden av i sin debattartikel? Menar ni som parti att Rubins motivering om att just denna del av planen inte nämndes i vår reservation håller? Får ni i Moderaterna alltid med alla kritiska synpunkter ni har i era reservationer på 134-sidors dokument? Ska vi räkna med att ni i Moderaterna står bakom alla beslut ni röstat emot, ifall ni inte även nämnt det i er skriftliga reservation? Vänliga hälsningar från en förtroendevald som i maj 2014 var en del av femklövern och samarbetade med Moderater trots att vi inte tyckte samma i alla frågor.

Emil Samnegård, gruppledare för Miljöpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons