Annons

”Vi har råd med en skattehöjning”

Slutreplik till Birgitta Södertun, Per Einarsson och Birgitta Svensson (KD) (den 7 november).
Publicerad 14 november 2017
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiet sätter behoven i centrum får vården, skriver Sara Svensson (V).
Vänsterpartiet sätter behoven i centrum får vården, skriver Sara Svensson (V).Foto: Claudio Bresciani/TT

Region Skånes kärnverksamhet är vård. Det är den största sektorn, den anställer flest och ger mest samhällsservice i timmar och resurser till befolkningen i jämförelse med regionens övriga ansvarsområden. Att satsa på hela vården – en långsiktigt hållbar vård för alla – är att satsa på regionens kärnverksamhet.

Södertun, Einarsson och Svensson (KD) menar att regionen i dag får in tillräckligt mycket pengar för att bedriva en god vård. Det håller Vänsterpartiet inte med om. Sjukvården går med över 1 miljard i underskott i dag. Det är inte hållbart eller trovärdigt att svälta ut sjukvården som alliansen gör, och har gjort historiskt. En låg skattesats har inget egenvärde. Det är när vi solidariskt finansierar vår generella välfärd som vi får en sjukvård att lita på. Södertun, Einarsson och Svensson påpekar mycket riktigt att trelleborgarna med Vänsterpartiets politik hade fått betala ungefär 150 kronor mer i månaden i skatt om man tjänar runt 20 000 kronor i lön. I Vänsterpartiets förslag är det pengar som hade gått direkt till en god vård för alla skåningar.

Annons

Vänsterpartiet sätter behoven i centrum för vården. Vi kan inte anpassa vården efter en minimibudget, vi måste sätta en rimlig budget för att kunna bedriva en god vård. En god palliativ vård, en god primärvård, en god akutsjukvård, en god psykiatrisk vård. Administrativ personal för att stötta våra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor så att de kan utföra de arbetsuppgifter de är utbildade för. Vi skall inte behöva välja bort delar av vår välfärd.

En majoritet av svenskarna är för en skattehöjning om pengarna går till vård. Vi har råd med en skattehöjning. Vad vi inte har råd med är ytterligare försämringar eller bortprioriteringar inom sjukvården. Att som i dagsläget prioritera – och prioritera bort – bland svältfödda verksamhetsdelar i stället för att skjuta till medel är inte ansvarsfullt. Region Skåne har en av Sveriges lägsta landstingsskatter. Vi får den vård vi betalar för. Konsekvenser av denna skattepolitik från alliansen och Sverigedemokraterna - förvaltad av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är till exempel det anställningstak som vården nu har. Ett tak som gör att sjukfrånvaro inte täcks upp, och att vakanser prövas i många chefsled. Det är stressande och leder till ett hårt tryck på personalen. Detta är en direkt konsekvens av en låg skattesats. Det är vackert att ni skriver om den palliativa vården. Men det krävs handling. Inte vackra ord.

Sara Svensson

Gruppledare Vänsterpartiet Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons