Annons

”Vi har ett stort och viktigt uppdrag som vänsteropposition”

Till slut valde trots allt Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i en regering som ska driva marknadsliberal politik. Varför? Jo, alternativet hade varit ännu värre.
Publicerad 5 februari 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sju representanter för Vänsterpartiet i Trelleborg menar att Stefan Löfven som statsminister var det minst dåliga alternativet.
Sju representanter för Vänsterpartiet i Trelleborg menar att Stefan Löfven som statsminister var det minst dåliga alternativet.Foto: Jessica Gow/TT

Om ett nej från Vänsterpartiet hade lett till extraval skulle vår position som enda parti som vill minska klyftorna i samhället ha kunnat stärkas. Så var dock inte alternativet. Ett nej hade lett till att Kristersson hade blivit vald och ett blåbrunt styre hade tillträtt. Det fanns två alternativ, ett dåligt och ett ännu sämre. Över hela Europa växer de högerextrema krafterna. Den politiska realiteten var att ett nej från Vänsterpartiet hade låtit dessa krafter få större inflytande. Det hade inte varit ansvarsfullt.

Vänsterpartiet har inte varit delaktiga i de förhandlingar som förts mellan S/Mp/C/L, vi står inte bakom den politiska inriktningen. Vi är i opposition och kommer att stå upp och försvara alla de välfärdsreformer vi fick igenom under den gångna mandatperioden och som nu hotas. Vi kommer att fortsätta arbeta för att välfärden inte dräneras på resurser av privata lycksökare. Och om regeringen fullföljer sina planer på att angripa fackliga rättigheter eller införa marknadshyror har vi lovat att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen.

Annons

Vi står nu ensamma på politikens vänstra planhalva, det innebär ett stort ansvar. All kraft kommer att användas för att förhindra en nedrustning av välfärden och ökande samhällsklyftor. Vi har ett stort och viktigt uppdrag som vänsteropposition.

Kersti Engström, Peter Forssell, Lena Lundberg, Susanne Möller, Vera Pedersen, Emmy Sartell och Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons