Annons

”Vi hade hoppats att styret hade mer att erbjuda än bara sitt ointresse”

Kulturen lever farligt i Trelleborg. Ebbehallen har stängts, anslagen till studieförbunden har tagits bort, Sjöormen ligger och förfaller på Stortorget och hotet om nedläggning av Anderslövs museum kommer allt närmre.
Publicerad 2 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om inget händer så får museet stänga och samlingarna köras till tippen, skriver fem vänsterpartister i ett inlägg om museet i Anderslöv.
Om inget händer så får museet stänga och samlingarna köras till tippen, skriver fem vänsterpartister i ett inlägg om museet i Anderslöv.Foto: Lars Thulin

Det politiska styret sålde ut det gamla kommunhuset i Anderslöv för något år sedan. De lovade då att det inte skulle påverka verksamheten och de ideella krafter som jobbat hårt för att skapa museet. Men löften kan ges och löften kan brytas. Nu tycks styret strunta i att Kulturgruppen riskerar att bli hemlösa. Om inget händer så får museet stänga och samlingarna köras till tippen.

Kommunens museichef Ola Lundin har sagt att ”föreningen är en viktig samlande kraft för bygden såväl i dag som inför framtiden. Föreningen besitter unik kunskap, mängder av föremål och ett ovärderligt engagemang för att bevara Anderslöv som en livskraftig ort”.

Annons

På fullmäktigemötet den 25 september efterlyste vi styrets tankar om framtiden för museet. Ann Kajson Carlqvist (M) svarade: ”Hur framtiden ser ut för Anderslövs museum beror ju mycket på hur denna museiförening väljer att driva det i framtiden. Finna en lokal, börja marknadsföra museet, ha öppettider som tilltalar den marknad man kommer att hänvisa sig till och kanske till och med ta inträde från besökarna”.

Vi hade hoppats att styret ändå hade mer att erbjuda än bara sitt ointresse. Hela den här situationen uppstod ju när kommunen sålde lokalerna för att göra en kortsiktig vinst. Att en liten ideell förening med 300 medlemmar och nio eldsjälar som står för drift av föreningen skulle kunna utöka öppettiderna och dessutom ta ett inträde som finansierar en hyra på en kvarts miljon om året är inte rimligt att begära.

”Hela den här situationen uppstod ju när kommunen sålde lokalerna för att göra en kortsiktig vinst.”
Kersti Engström, Susanne Möller, Rolf Nilsson, Mats Sjölin och Sanne Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Kulturgruppen öppnar och guidar grupper när de vill komma, utöver ordinarie öppettider. De har årskurs 3 där på guidning innan de ska läsa om sin hembygd. Årskurs 1 kommer dit innan de ska jobba med projektet ”förr och nu”. Har inte detta ett värde?

Museichefen säger att ”det vore en stor förlust för kommunen om föreningen tvingades lägga ned sin verksamhet”. Men det är där vi hamnar om inte styret tänker om. Och det måste ske nu!

Kersti Engström, Susanne Möller, Rolf Nilsson, Mats Sjölin och Sanne Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons