Annons

Vi garanterar att det inte finns någon överenskommelse med styret

Svar till Socialdemokraterna (Den 8 juni).
Publicerad 9 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kya Aall Flood, Axel Bengtsson och Maria Böös.
Kya Aall Flood, Axel Bengtsson och Maria Böös.Foto: Tomas Nyberg

I en debattartikel ifrågasätter Socialdemokraterna i kommunstyrelsen Vårt Söderslätts rätt att nominera ledamöter till kommunstyrelsens näringslivsutskott. Vår syn på hur en kommun bäst styrs är att man alltid ska utgå ifrån kunskap, beprövad erfarenhet och sunt förnuft. Därför nominerar vi också ledamöter som vi anser bäst lämpade för uppgiften och de facto kan bidra till att förbättra verksamheten, i detta fall näringslivet i Trelleborgs kommun. Nu flyttas också näringslivsarbetet i kommunen direkt in under kommunstyrelsen, en fråga som VS länge har drivit och nu fått gehör för. Detta i syfte att tydliggöra arbetet samt att få näringslivsfrågor i kommunen högre upp på agendan.

Vidare påstår man att Vårt Söderslätt valt sida och numera stödjer KD-SD-L-M-styret. Den slutsatsen når man genom att konstatera att kommunstyrelsen valde vår kandidat till näringslivsutskottets vice ordförande. Man medger dock att man inte känner till någon överenskommelse, vilket gör det till en konstig anklagelse. Vi kan däremot garantera att det inte finns någon överenskommelse. Vår politik är solklar och har inga gemensamma beröringspunkter med styrets prioriterade punkter på agendan. Tvärtom ligger Socialdemokraternas politik mer i linje med styrets.

Annons

Vårt Söderslätt tog tidigt ett initiativ till samarbete mellan oppositionspartierna och bjöd in samtliga partier till flera samtal. När VS, Centern och Vänsterpartiet valde att ingå en teknisk valsamverkan för att ge samtliga partier insyn i så många nämnder som möjligt ställde sig tyvärr S utanför.

Ett annat exempel är när VS nominerade en ledamot från V och en från C till kommunstyrelsens arbetsutskott för att ge samtliga partier en möjlighet att påverka politiken. Mot detta ställde S egna kandidater. Genom att styret lade ner sina röster vann S kandidater och man fick på så sätt två ledamöter och två ersättare, samtidigt som C och V blev utan representation. Ska vi då dra slutsatsen att S och styret ingått en överenskommelse? Vi gör inte det. Vi konstaterar bara att representationen i kommunstyrelsens arbetsutskott kunde blivit mer demokratisk.

Oavsett vad som hänt är vi i Vårt Söderslätt fortfarande öppna för ett samarbete med samtliga oppositionspartier. Att åstadkomma starkaste möjliga opposition är vår skyldighet mot de drygt 14000 kommuninvånare som inte röstade på styret.

Vårt Söderslätt genom Maria Böös, Kya Aall Flood, Christer Dahlberg och Axel Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons