Annons

Vi behöver bli fler som väljer svenskproducerat i första hand

Köttbullar och potatis med lingonsylt, sill, rabarberpaj, nybakat bröd med en klick smör och ett stort glas mjölk. Det finns så mycket god mat som vi förknippar lika starkt med svensk sommar som myggor och Allsång på Skansen. Men tyvärr är inte tillräckligt många köttbullar gjorda på svenska råvaror.
Publicerad 4 juli 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Sverige har vi en lång tradition av förebyggande hälsoarbete och att kontrollera sjukdomar bland våra djur. Tack vare det använder svenska bönder minst antibiotika i hela EU, skriver Maria Hofvendahl Svensson, ordförande för LRF Skåne i ett debattinlägg.
I Sverige har vi en lång tradition av förebyggande hälsoarbete och att kontrollera sjukdomar bland våra djur. Tack vare det använder svenska bönder minst antibiotika i hela EU, skriver Maria Hofvendahl Svensson, ordförande för LRF Skåne i ett debattinlägg.Foto: Mandus Örarbäck

I dag är ungefär hälften av den mat som äts i Sverige producerad här. Det är en stor minskning sedan 1980-talet, då nästan all mat producerades av svenska bönder.

Att vi inte producerar mer mat i Sverige gör att vi går miste om en rad unika mervärden som är ett resultat av svensk matproduktion. Viktiga mervärden för konsument, djur, natur, folkhälsan och klimatet. Att vi inte producerar tillräckligt med mat på hemmaplan gör oss också sårbara som land i en tid då det är krig i Europa. Därför behöver vi bli fler som väljer svenskproducerat i första hand.

Annons

Varje gång du väljer svenskproducerad mat i affären stärker du svensk matproduktion. Samtidigt får du fina mervärden. Svensk spannmål och svenska grönsaker odlas med minsta möjliga klimatavtryck. Samma sak för svenskt kött och mjölk – dessa har ungefär hälften av klimatavtrycket än det globala genomsnittet.

När du väljer svenska livsmedel bidrar du till en bättre djuromsorg och en positiv folkhälsa. Visste du att svenska djur är bland de friskaste i världen? I Sverige har vi en lång tradition av förebyggande hälsoarbete och att kontrollera sjukdomar bland våra djur. Tack vare det använder svenska bönder minst antibiotika i hela EU.

Ett annat mervärde av att välja svensk mat är att du bidrar till en hög biologisk mångfald. Att ha betande djur ger öppna landskap och i en naturbeteshage finns på en kvadratmeter mer än 40 arter av växter och örter. Utan de betande djuren växer åkrar och ängar igen och vi förlorar variationen av arter i landskapet. Förutom öppna landskap anlägger de svenska bönderna blommande zoner i kanterna av åkrarna och anlägger våtmarker som är viktiga både för djur och växter.

”När du väljer svenska livsmedel bidrar du till en bättre djuromsorg och en positiv folkhälsa.”
Maria Hofvendahl Svensson, ordförande LRF Skåne

Sist men inte minst, genom att välja svensk mat stärker du också Sveriges beredskap. Våra bönder har en livsmedelsproduktion som ser till att både du och resten av Sverige har mat på bordet, oavsett hur världsläget ser ut.

Med tanke på vilken skillnad du kan göra, borde valet vara enkelt. För ja, det kostar lite mer att välja en svensk gurka framför en importerad. Men varje gång du väljer svensk mat i affären stärks Sveriges bönder och svensk matproduktion. Så välkommen du också till att bli en som handlar svenskt i första hand.

Maria Hofvendahl Svensson, ordförande LRF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons