Annons

Vi bär ett ansvar för miljön, och vi måste ta det

Replik till Per Ingvar Jönssons svar (den 20 januari).
Debatt • Publicerad 5 februari 2014

Igen lägger Per Ingvar Jönsson all sin energi på att argumentera för att vi ska upphöra med åtgärder för att rädda klimatet. Han nämner inte med ett ord vilka de, enligt honom, verkliga miljöproblemen är.

Jag misstänker att Jönsson ser alla som tror att klimatproblemet är något som vi människor bidrar till och har ansvar för att lösa som alarmister. Däribland FN:s klimatpanel vars senaste rapport menar att människans påverkan på klimatsystemet är tydlig, och att stigande halter av växthusgaser i atmosfären spelar roll. Frågan jag ställer mig är vad Jönsson bygger sin övertygelse på, att klimathotet är en bluff. Menar Jönsson att det finns en majoritet av vetenskapliga studier som pekar på att det är ofarligt att fortsätta att släppa ut koldioxid i ominskad mängd?

Annons

Hur kan Jönsson vara så säker på att vi människor inte bär ett ansvar? Vad är det Jönsson vet som forskarna i FN:s klimatpanel inte förstår? Enligt mig är det viktigt att lyssna på vetenskapens farhågor och agera utifrån dem. Även om det finns någon procent av forskarna som säger, det är inga problem, alla andra forskare har fel, lita på oss, ni behöver inte ta något ansvar för kommande generationer. Även om det finns en liten chans att de har rätt, och att alla vi som oroar oss för klimatet kan ta en lättnadens suck, så känner jag att det inte är en risk jag kan ta.

Jönsson har en stor poäng i att det inte enbart är koldioxidutsläppen som hotar vår miljö och vår planet. Riksdagen har satt upp 16 miljömål som ska nås till år 2020 för att vi ska kunna lämna över en välmående miljö till våra barn och barnbarn. Av dessa 16 mål tror man i dagsläget bara att man når ett, målet för skyddande ozonskikt. De 15 mål man inte tror att man når är begränsad klimatpåverkan, frisk luft, minskad försurning, giftfri miljö, säker strålmiljö, ingen övergödning, levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet, myllrande våtmarker, levande skogar, ett rikt odlingslandskap, god fjällmiljö, god bebyggd miljö, ett rikt växt och djurliv samt ett hav i balans med levande kust och skärgård. I alla dessa frågor, inklusive begränsad klimatpåverkan, måste vi agera om vi vill lämna den jord vi ärvde i ett gott skick till kommande generationer. I alla dessa frågor är en grön röst i kommande EU- och riksdagsval ett steg på vägen.

Vi måste agera, det är ett ansvar vi har mot kommande generationer. Vi kan inte chansa och låta kommande generationer ta smällen.

Nilla Olsson
Emil Samnegård, ordförande i Miljöpartiet de gröna i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons