Annons

Verklighetsfrånvänt av kommunalråden

Det är ett både intressant och beklagligt svar på min debattartikel kring byggnation på den goda jorden som jag får av Michael Sandin (M) och hans kommunalrådskollegor.
Debatt • Publicerad 23 maj 2012

Jag hade förväntat mig en vidare syn på problemet än det kommunalt trångsynta, speciellt av alliansföreträdare. Att som Sandin med flera dessutom hävda att ”vi behöver bostäder inte mat” är inte bara verklighetsfrånvänt utan också nonchalant mot alla de skånska bönder som varje dag levererar vår mat på bordet – med världens högsta kvalitets- och djurskyddskrav.

Vi lever i en global värld med en ökande befolkning som beräknas bli runt 9 miljarder år 2050. Världens naturresurser per världsmedborgare i form av vatten och odlingsbar mark minskar hela tiden. I det perspektivet har vi anledning att vara bekymrade över att Sverige idag endast har en självförsörjningsgrad för vissa livsmedel på 50 procent främst. Det är beklagligt att man inte är mer uppdaterad på situationen kring den ökade svälten i världen och direkt okunniga om effekterna av EU:s jordbruks- och handelpolitik som avskaffat överskottet av bland annat spannmål.

Annons

Åkermark är inte något vi kan tillverka. Det är en ändlig resurs som tar tusentals år av hårt arbete av både natur och människa för att möjliggöra och få brukbar. Förutom säker och kvalitativa livsmedel kan vi genom jordbruket framställa bioenergiprodukter som ersätter oljan.

Michael Sandin och hans kommunalrådskollegor bör höja blicken, lyssna på debatten kring framtida klimat och försörjning samt då förhoppningsvis inse sitt ansvar att i alla planer värna den goda skånska jorden. I Miljöbalken finns lagstiftning som ska skydda våra naturresurser. Med den inställningen som företräds av Michael Sandin med flera kommunalråd är det helt klart dags att från riksdagen se över behovet av en lagskärpning med att till exempel göra den goda åkermarken till ett riksintresse. Länsstyrelsen har dock redan inom gällande lagar möjlighet att vara mer proaktiv för att vårt framtida byggande ska ske på både ett resurseffektivt sätt och som möter människors behov, samtidigt som hela Skåne fortsätter att växa.

Girigheten över att växa som kommun får aldrig bli så stor att den äventyrar kommande generationers livsmedels- och energiproduktion.

Otto von Arnold (KD)

riksdagsledamot för Skåne

Svar till ”Skånes tillväxt hotas”, den 9 maj.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons