GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vem vill bada och segla i ett dött innanhav?

För närvarande samlar vår tekniska förvaltning upp tång och alger i högar.
Publicerad 17 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sten Björk (S) skriver ett debattinlägg om att förvandla tång till biogas och naturgödsel som kan användas som naturgödsel på åkrar, i stället för konstgödsel.
Sten Björk (S) skriver ett debattinlägg om att förvandla tång till biogas och naturgödsel som kan användas som naturgödsel på åkrar, i stället för konstgödsel.Foto: Andreas Mårtensson

Det är loss-slitna alger och ålgräsängar som av sjöhävning och vågor blåser in och rullar upp på våra stränder. Där torkar energin i massorna långsamt bort. Kvar blir halvtorra rester. Under vintersäsongen oktober till maj fraktas därefter algresterna ut i havet igen i enlighet med medgivanden från Länsstyrelsen i Skåne län.

Övergödningen fortsätter därmed för fullt år efter år längs vår kuststräcka. Till sist dör därmed också fisken inom vår kommuns kuststräcka beroende på en stor övergödning.

Det Trelleborgs kommun och de tre andra kustkommunerna Vellinge, Skurup och Ystad längs Östersjöns sydkust förväntas göra är att i stället för att låta alg- och tånghögarna ligga och ruttna på våra stränder, avtala med ägaren till Jordberga biogasanläggning, som är finska staten, att ta hand om de färska massorna varje vecka under sommarhalvåret och i sin process omvandla rötmassorna från problem till biogas och naturgödsel som jordbrukarna köper och lägger som naturgödsel på sina åkrar, i stället för konstgödsel.

Genom att skapa en balans mellan flödena och fånga upp energin så kan hela vår kuststräcka hållas ren och våra bottnar och våra marina livsformer i havet bringas att leva vidare.

”Övergödningen fortsätter därmed för fullt år efter år längs vår kuststräcka.”
Sten Björk (S)

Det de fyra kustkommunerna var för sig behöver göra är att varje vecka fånga upp och skicka de nyinsamlade massorna till Jordbergaanläggningen, samt avtala med våra lantbrukare och med Jordbergas ägare Gasum om hur kostnaderna och vinsterna skall fördelas. Sjögående maskiner finns färdigutvecklade att upphandla, som klarar sjöhävningen här på öppen kust och som separerar algmassorna från sand, som stannar på stränderna.

Vår kommun bygger nu nya kustbostäder under 2021-2025. Det är viktigt för de nya invånare som under denna period förväntas flytta hit, och för oss som nu lever här, att vår kuststräckas marina liv fortsätter att bringas att leva. Detta kan vi trygga genom att skapa rena och levande stränder samtidigt som vi fångar upp och omvandlar våra alger och vår tång till biogas och naturgödsel. För mig är detta en naturlig och självklar verksamhet att genomföra i full skala. Vem vill bada och segla i ett dött innanhav?

Jag vågar påstå att räddningsplanen för Östersjöns sista levande kuststräcka, vår egen kommuns, är lika viktig för oss som för alla andra som bor i hela vårt avlånga land.

Sten Björk (S)