Annons

Vem tar ansvaret för utsatta ungdomar?

Enligt Barnombudsmannen upplever vart tionde barn i Sverige våld inom familjen. Vart tjugonde barn upplever det ofta.
Debatt • Publicerad 8 april 2010

Det är många unga som har ett enormt bagage med sig i livet: missbruk, övergrepp, våld och utanförskap. Det är en illusion att det finns ett tillräckligt bra system för att ge hjälp och stöd till dessa ungdomar. Det är dags för ett förnyat ansvarstagande för ett tryggare, medmänskligare samhälle för utsatta barn och ungdomar.

I trygghetens och välfärdens Sverige bollas trasiga barn och unga mellan socialtjänst och sjukvård, mellan vilka det är alltför låg samverkan, i det närmaste en vattentät rågång. Ungdomarna hamnar emellan. Systemen fungerar inte tillräckligt tillfredsställande, helt enkelt.

Annons

Det krävs klarare direktiv, adekvata befogenheter, tydligare ansvarsfördelning, ett individorienterat synsätt och krav på myndighetsöverskridande samordning.

Kristdemokraterna värnar om familjen och den lilla svaga människan. Vi har ett ansvar, liksom hela samhället, att se till att de unga människor som blivit utsatta för brott och otillräckligt trygga uppväxtförhållanden och som inte mår bra och hamnar snett, inte hamnar i kläm mellan sociala myndigheter och vårdinstanserna. Värdig vård för unga måste innebära ett ansvarstagande sätt att hantera ärenden med utsatta barn. Värdig vård för unga borde vara en självklarhet. En bra början vore att applicera en värdighetsgaranti motsvarande den som föreslagits inom äldreomsorgen. En sådan värdighetsgaranti bör innehålla ett antal kriterier och grundläggande parametrar, som möjliggör mätning av vården av unga. En sådan garanti skulle motverka den stora skillnad som idag finns i vårdkvaliteten på olika ställen i landet.

Det regeringen och socialdepartementet med folkhälsominister Maria Larsson i spetsen har gjort på området är bra insatser för barn och unga. 35 miljoner kronor per år ska satsas på daglig verksamhet. Tillsynen har förstärkts och centraliseras till Socialstyrelsen. Barnperspektivet förtydligats i lagstiftningen.

En slutrapport om hur det fungerar när det gäller lagen om stöd och service (LSS) kommer 2011. Det är bara att hoppas på att rapporten tillsammans med regeringens arbete leder fram till fler konkreta åtgärder.

Det är långt ifrån ett tillräckligt bra system, och som vi ser det brister det framförallt när det gäller samverkan mellan olika myndigheter.

Otto von Arnold

riksdagsledamot från Skåne (KD)

Anne Holmdahl

verksamhetsansvarig för Brottsofferjouren i Göteborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons