Annons

Vem kan man rösta på i Trelleborg?

Som jag tidigare konstaterat i TA så är skolan en av de absolut viktigaste valfrågorna.
Debatt • Publicerad 18 september 2010

Trelleborgs Skolparti satsade 2006 på Trelleborgsalliansen eftersom det fanns en del röster där som tydde på att det fanns en ambition att lägga ned Spjutspetsskolan. Vi hade fel! Alliansen har förvisso tagit en del spännande initiativ gällande nya satsningar på gymnasiet, men dessa faller platt när man inte vågat röra problemets kärna; toppstyrningen.

Under den gångna mandatperioden försvarade alliansen (i skolnämnden) Spjutspetsskolan till varje pris. När Socialdemokraterna i mars 2010 begärde en extern utredning av Spjutspetsskolan blev man nedröstad av alliansen (M, KD, SPI, FP och C), som föredrog en intern utredning!

Annons

Nedan har jag försökt redovisa kärnan i de olika partiernas lokala skolpolitik. Jag har utgått från lokala hemsidor, parkdebatten den 31 augusti, valbroschyrer samt tidningsartiklar. Jag till och med rekommenderar en röstning på vissa partier utifrån ett skolperspektiv. Det behöver inte innebära att jag skulle kunna tänka mig att rösta på dessa partier utifrån andra perspektiv!

Centerpartiet

C säger inget om Spjutspetsskolan i sin valbroschyr. Däremot ställde Patrik Holmberg sig tveksam till Spjutspetsskolan under parkdebatten samt talade för bland annat självstyrande skolor (detta innebär ett grundskott mot Spjutspetsskolan).

Den som ogillar Spjutspetsskolan kan alltså rösta på C, förutsatt att det sagda gäller!

Folkpartiet

Under parkdebatten inledde Bert Ekstrand med att säga att alla partier gick på en blåsning när man röstade för Spjutspetsskolan!

I partiets valmanifest för Trelleborg kan man bland annat läsa:

”Skolan är till för eleverna och skolans viktigaste resurs är lärarna. Folkpartiet vill förbättra trivseln och resultaten i skolan genom att ge makten tillbaka till lärarna”,

”lärare och rektorer ska inte behöva lägga mycket tid på administration” samt ”rektorerna ska ha det pedagogiska ansvaret, och för att kunna ha det måste de deltaga aktivt i undervisningen.”.

Den som ogillar Spjutspetsskolan kan definitivt rösta på FP!

Annons

Kommunistiska partiet

Partiet är ointressant i detta sammanhang.

Kristdemokraterna

Partiprogrammet har inga skrivningar om organisationen av skolverksamheten i Trelleborg.

Partiet är ointressant i detta sammanhang.

Miljöpartiet

MP är utan skuld i samband med spjutspetshaveriet eftersom man inte varit representerad i någon av skolnämnderna.

Skolan är ingen kärnfråga för MP och detta gör partiet ointressant i detta sammanhang.

Moderaterna

I det lokala partiprogrammet finns det ett välformulerat tack och adjö till Spjutspetsskolan: ”Det finns flera sätt att göra skolorna i Trelleborg ännu bättre. Ett är att ge mer makt åt de som verkligen vet vad som är bäst för skolan och undervisningen – lärarna, eleverna och föräldrarna. Skolan ska inte styras av administratörer.”.

Annons

Den som ogillar Spjutspetsskolan kan definitivt rösta på M!

Piratpartiet

Partiet är ointressant i detta sammanhang.

Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI)

SPI saknar en lokal skolpolitik.

Partiet är alltså ointressant i detta sammanhang.

Socialdemokraterna

S har inte tagit ställning för eller emot Spjutspetsskolan.

Partiet vill satsa pengar på skolan – vackert så! – men man ställer inga krav på ett effektivt resursutnyttjande.

Partiet är alltså ointressant i detta sammanhang.

Annons

Sverigedemokraterna

SD tar inte ställning för eller emot Spjutspetsskolan.

Partiet är ointressant i detta sammanhang.

Söderslättspartiet (SP)

SP har det i särklass mest genomarbetade lokala skolprogrammet i Trelleborg! Utgångspunkten är att ”det behövs en radikal förändring av skolan i Trelleborg”. Man skriver: ”Vi vill flytta ansvar och beslutanderätt från kommunens politiker och tjänstemän till skolledarna och lärarna”, ”lärarrollen är fundamental för skolans framtid” och ”skolans ledare ska inspirera inte administrera”.

Den som ogillar Spjutspetsskolan kan definitivt rösta på SP!

Vänsterpartiet (V)

I det lokala skolprogrammet står det att ”Skolan behöver mer resurser, men minst lika viktigt är att få en ökad delaktighet ute i organisationen. Att kunna påverka vardagen, att få ett väl fungerande arbetsklimat. Ambitionerna måste matchas med de resurser som krävs för att skolan också ska få präglas av arbetsglädje och stolthet hos en personal som tillåts bli mer delaktiga i processen.” Detta är ett grundskott mot Spjutspetsskolan som bygger på ett gammaldags industriellt tänkande med en kvävande toppstyrning.

Den som ogillar Spjutspetsskolan kan alltså rösta på V!

Sammanfattning

Annons

Om man vill stödja den lokala alliansen (Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna) och tycker det är viktigt med en progressiv skola så kan man lägga sin röst på FP eller M. Det verkar också som att en röst på C inte är bortkastad.

Om man vill stödja vänstern (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) så tycks det vara klokast att rösta på V.

I övrigt finns det bara ett parti som är intressant i ”spjutspetssammanhanget”, nämligen Söderslättspartiet!

Jag är socialdemokrat (jag är född in i partiet och stolt över detta.), men jag kommer att rösta på Söderslättspartiet lokalt eftersom jag tycker att skolans framtid är den viktigaste frågan i Trelleborg.

Claes Henriksson

Trelleborgs skolparti

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons