Annons

Vem hotar den svenska byggmarknaden?

Debatt • Publicerad 3 november 2005

Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) säger sig vara facket för alla arbetare inom byggnadsverksamheten. De sägs arbeta för sina medlemmars trygghet, men de värderar sina medlemmar olika. En snickare är till exempel inte lika mycket värd som en kranförare eller en murare. Byggnads lyssnar inte på sina medlemmar, de motarbetar också en naturlig utveckling av den svenska byggmarknaden " vem arbetar de för egentligen?

I Byggnads mediakampanj säger de "Hotet kommer inte utifrån". Fackförbundet syftar på de, i växande antal, internationella byggnadsarbetare som agerar på den svenska byggmarknaden. Kampanjen säger att "hotet" kommer från oseriösa arbetsgivare som tummar på avtalen för snabba pengar. Billigare och effektivare internationella byggföretag vinner offerter till nackdel för dyrare och ineffektiva svenska. Som ni känner till så råder det inom EU fri rörlighet med varor, personer, tjänster och kapital.

Annons

Byggnads har rätt i påståendet att "Hotet kommer inte utifrån" " det kommer från Byggnads själva och deras avtalspolitik.

Vilket "hot" syftar Byggnads på? De smutskastar "oseriösa" svenska entreprenörer då det är politiskt inkorrekt att utpeka arbetskraftsinvandringen. Utländska arbetare som kommer hit gör detta enligt avtalet för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Kanske makthavarna i Byggnads känner sig hotade när makten förskjuts åt marknaden.

Byggnads kan rimligtvis inte anta att dess medlemmar skulle vara fientligt inställda till invandrande arbetare. Den fria rörligheten, inom EU, för varor, personer, tjänster och kapital fungerar för och stimulerar andra branscher. Det är orimligt att den svenska byggsektorn ska vara undantaget dessa lagar. Onaturliga marknadsförhållanden för en industri leder till dess fördärv " vad hände till exempel med vår varvsindustri? Orimligt är också att motarbeta sina medlemmar. Undersökningar (Research International) visar att 75 procent av arbetstagarna, på små byggprojekt, i första hand vill diskutera löneform direkt med arbetsledningen. Trots detta driver Byggnads aktivt frågan att löneförhandlingar skall ske centralt.

Byggnads vill åsidosätta både den enskildes och arbetsgivarnas frihet att ingå och reglera avtal med varandra. Svensk lagstiftning är underordnad EU:s. Att Byggnads vill åsidosätta denna rättighet är en omöjlighet.

Kollektivavtalen kommer på kort sikt att stärka byggnadsarbetarna och i förlängningen att försvaga de svenska byggföretagen. Vilket resulterar i färre uppdrag och arbetstillfällen. Var finns medlemmarnas trygghet då? Byggnads måste bestämma sig " ska de förbättra arbetsförhållandena på kort sikt, eller ska de säkerställa att den svenska byggmarknaden finns kvar även i framtiden. Byggnads medlemmar är upplysta förnuftiga individer och det vore bra om förbundet speglade deras värderingar. Förlegad lönebyråkrati passar sig inte längre.

Vi har här tydligt sett att det främst är Byggnads som vinner på att driva ännu fler frågor centralt. Förhalar de avbyråkratiseringen av byggmarknaden, stärks deras egen roll och organisation " inte medlemmarnas.

Det är lite karaktäristiskt för ett fackförbund, att likt en gammal diktaturstat försöka klamra sig fast vid förlegad doktrin. Nya vindar har blåst in över Europa ett bra tag nu. Det är dags även för fackförbunden att ge efter för demokratin och börja verka för sina medlemmar. Ni som är aktiva inom byggsektorn måste fråga er: ställer ni upp på de värderingar som ert fackförbund verkar för?

Mikael Andersson, Skanör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons