Vem är inte förvånad?

Debatt • Publicerad 20 mars 2005

I det som ni skriver finns överhuvudtaget inte några som helst förtydliganden om hur projektet skall utföras eller drivas i framtiden. Jag trodde i min enfald ni var mer pålästa. Att jag suttit med i styrelsen är riktigt, och ni vet mycket väl varför jag och mitt parti drog oss ur detta uppdrag. Det är bara att ta del av min reservation till bokslutet för 2003, och dom diskussioner som uppkom i samband med detta.

Jag vidhåller fortfarande att det förekommer oegentligheter med skattemedel mellan Kommunal teknik och fjärrvärmebolaget. Denna ståndpunkt kommer jag att ha tills något annat är bevisat. Men tydligen så vill de styrande social-moderaterna och även andra partier i Trelleborg inte ta itu med detta.

För information till herrarna Alf Hansson och Olle Zinn vill jag erinra er om att i senaste kommunstyrelsemötet avstod kristdemokraterna från att rösta för en fortsatt utbyggnad. Så jag vet inte vad som ligger bakom ert uttalande om att " inget politiskt parti gick emot beslutet". Är det ren okunnighet eller ointresse?

Ni skriver att fjärrvärmen är miljövänlig. Då vill jag att ni redovisar hur detta kan vara möjligt när ni vill ersätta befintliga naturgaspannor med att biobränsle och olja. Biobränslet är i sig miljövänligt men något samman totalt förbisett är transporterna av bränslet till panncentralen, lagerhållning av flis, förvaring av aska, transporter av rester med mera. Kommer man att kunna ta hand om dessa rester i Trelleborg eller skall detta deponeras på annat håll? Vilket är bäst för miljön: om man fraktar bränsle på vägar och gator genom bostadsområden och skolor, eller att transporten sker genom rör i mark?

Tycker ni verkligen att marknadsmässiga priser är oskäliga? Här förstår jag inte moderaternas inställning när ni verkligen drivit frågor rörande fria marknader och avregleringar.

Är det monopolet som du Olle Zinn försvarar med armar och ben tillsammans med Alf Hansson i er artikel? Industrin kan inte använda fjärrvärme i sin process och konkurrerar man ut naturgasen med skattefinansierad fjärrvärme, så lämnar kanske industrierna Trelleborg. Att naturgasen är ett konkurrenskraftigt alternativ kan märkas av att en ny naturgasledning håller på att byggas upp till Mälardalen.

När det sedan gäller fördelningen av tjänstemännens debitering i fjärrvärmebolaget kontra Kommunal teknik så kan man ha sina tankar. Eller kan det rent av vara så att det finns för många anställda inom Kommunal teknik? Något som inte framkommit är om fjärrvärmebolaget skall leverera färdig värme till fastigheterna, det vill säga att fjärrvärmeleverantören skall tillhandahålla värmeväxlare, reglerutrustning med mera. I förslaget till avtal med fastighetsägarna nämns inget om detta. Detta är mycket viktigt att man klargör detta i ett tidigt skede, och framför allt till nästa kommunfullmäktigemöte där man skall ta ställning till detta något skakiga och osäkra fjärrvärme projekt.

En annan aspekt på hur man agerar är att nu i dagarna har man helt plötsligt övergett tanken på oljeeldning. Varför denna ko-vändning?

Till slut skulle det vara intressant och höra vad som hände med det ursprungliga konceptet med fjärrvärme där man skulle ta tillvara de energiresurser som finns i bland annat Pergo, BP-chemical och gummifabrikens panncentral.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.