Annons

Vem är det som lurar vem egentligen?

Alliansen har under mandatperioden sänkt skatten på pensioner i två steg och ett tredje steg förste januari 2011 vilket sammanlagt blir över tio miljarder.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2010

Därigenom beskattas pensioner betydligt lägre än under det social­demokratiska regeringsinnehavet.

Man ska komma ihåg att hade inte alliansen infört jobbskatteavdraget och sänkt skatten på pensionerna så tror inte jag att S överhuvudtaget hade reflekterat över att sänka skatten. Tanken är ju inte främmande att S gör det bara för att vinna valet, inte för att svenska medborgare ska få större ekonomisk frihet.

Annons

Sverige hade det högsta skattetrycket i världen tack vare Socialdemokraterna. Dessutom införde de en fastighetsskatt som tvingade bland annat en del pensionärer att flytta från villor de sparat ihop till under hela sitt liv.

Nu vill Vänsterpartiet, Miljöpartier och Socialdemokraterna återinföra fastighetsskatten i en modifierad form. Mona Sahlin lovade i söndags ytterligare sänkningar för pensionärerna men det har inte MP och V gått med på. Sannolikheten att Vänsterpartiet går med på det får nog betraktas som väldigt låg.

Oavsett vilket så är det så att om vänsterkartellen får makten kommer de att höja det totala skattetrycket igen vilket medför högre kostnader generellt för alla. Tack vare fyra år med Moderaterna och deras alliansbröder är fastighetsskatten borttagen och det totala skattetrycket rejält sänkt.

Regeringen har även avskaffat den särskilda löneskatten och infört sänkta arbetsgivaravgifter för personer över 65 år. Detta medför att det är attraktivare och billigare för företagen att behålla de som vill arbeta efter 65. Moderaterna vill fortsätta att sänka skatten för pensionärer i framtiden under förutsättning att de offentliga finanserna medger det. Dessutom vill vi trygga pensionerna genom att fler arbetar, göra det mer lönsamt för alla, även de över 65, att jobba och göra det ännu mer attraktivt att anställa och behålla såväl yngre som äldre medarbetare.

Göran Gärtner (M)

Svar till Lena Näslund (S), den 14 augusti.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons