Annons

Vellinge ett gott föredöme

Vi inom Centerpartiet och hela alliansen satsar helhjärtat för att Trelleborg skall uppfattas som en positiv och attraktiv kommun för företagen. Det skriver Leif Sjögren (C) i ett svar till Sten Björk.
Debatt • Publicerad 6 september 2010
”Ett resultat av långvarigt socialdemokratiskt styre är kanske att vi ännu har lång väg att gå innan företagarna uppfattar Trelleborg som en företagsvänlig kommun.”arkiv: Claes nyberg 2010
”Ett resultat av långvarigt socialdemokratiskt styre är kanske att vi ännu har lång väg att gå innan företagarna uppfattar Trelleborg som en företagsvänlig kommun.”arkiv: Claes nyberg 2010Foto: Claes Nyberg

Sten Björks svar på min artikel om samhällsplanering innehöll kanske inte så mycket förslag på utveckling men väl en uppräkning av potentiella miljöproblem och en kraftig attack på Vellinge kommun. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Sten Björk är mycket avundsjuk på grannkommunen. Denna tidigare centerledda och numera moderatstyrda kommun framställs ju mycket positivt i nästan alla enkäter.

Kommuninvånarna är nöjda, skolan är bra och kommunen får högt betyg av företagarna som ju följaktligen är riktigt många i Vellinge. Varför måste man då kritisera när man i stället kan säga att vårt mål är att Trelleborg skall bli lika attraktivt som Vellinge.

Annons

Sten Björk skriver nedvärderande om sovstaden Vellinge samtidigt som han ju vet att det inte är så många år sedan som vårt tidigare socialdemokratiska kommunalråd lade ut en ny färdriktning för Trelleborg mot att bli en boendekommun.

Vi inom Centerpartiet och hela alliansen satsar helhjärtat för att Trelleborg skall uppfattas som en positiv och attraktiv kommun för företagen. Tyvärr möts jag alltför ofta av partikamrater till Sten Björk som gör vad de kan för att motarbeta personer med entreprenörsanda, om man kan misstänka att de kan tjäna en peng på sin verksamhet, nästan oavsett vad det handlar om.

Ett resultat av långvarigt socialdemokratiskt styre är kanske att vi ännu har lång väg att gå innan företagarna uppfattar Trelleborg som en företagsvänlig kommun.

När det gäller utbyggnad på Västervång är det ju riktigt att många stod i tomtkö där men nu har det tagit ett par år att sälja fyrtio tomter och Trelleborgshem vågade inte bygga där för risken att inte få uthyrt så man sålde sin tomt.

Resonemanget att det inte går att odla nära bebyggelse förstår jag inte alls. Oavsett var och hur mycket man bygger kommer det ju alltid att bli en gräns mellan bebyggelse och åkermark. Det är ju tvärtom så att man gärna låter tätorter byggas ut som ”fingrar” längs vägarna just för att få nära kontakt mellan jordbruk och bostäder. Rent allmänt pratas det i dag mycket om det positiva i att blanda bostäder och verksamheter vid samhällsplanering.

På miljösidan finns på det hela taget en stor samstämmighet vilket naturligtvis är utmärkt. Det finns ju dock de som vill stoppa bebyggelse på landsbygden för att det inte är transporteffektivt men jag är övertygad om att människan även fortsättningsvis vill ha möjlighet att själv bestämma hur och när hon vill förflytta sig. Eftersom många har samma önskan finns det pengar i frågan och då kommer det naturligtvis att forskas fram miljövänligare lösningar i snabb takt.

Leif Sjögren (C)

Svar till Sten Björk (S), den 25 augusti.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons