Vellinge är inte företagsvänligt

I fallet med Salong Annelies lokaler i Vellinge centrum har kommunen inte visat en företagsvänlig attityd. Det skriver Camilla J Lindberg (FP), ledamot i Vellinge kommunfullmäktige.
Debatt • Publicerad 31 januari 2011
Tomma lokaler på Östergatan i Vellinge.
Tomma lokaler på Östergatan i Vellinge.Foto: 

Min far som är 78 år tycker att Vellinge centralort har ett bra centrum med både apotek och systembolag. Kommunen har dessutom topprankats angående sitt goda företagsklimat av Svenskt Näringsliv flera år i rad. I fallet med Salong Annelies lokaler i Klockhuset på Östergatan har dock ingen företagsvänlig attityd visats.

Det kommunala bolaget Vellingebostäder hade möjlighet att få nya hyresgäster då Annelie Pettersson som nu utökar ordnade så att två företag kunde ta över hyreskontrakten, men det passade inte bostadsbolaget. Detta i en situation när flera lokaler i centrum står tomma, videobutiken på Östergatan har stått tom i flera år. Detta innebär hyres­förluster som tickar iväg till betydande summor.

Etablering av en nyutexaminerad ansågs dessutom som negativt eftersom det finns många i samma bransch. Det finns dock ingen garanti att de företag som finns idag är kvar om fem år, här borde man istället välkomna ungt företagande.

Tomma lokaler innebär också färre besökare till centrum, vilket också påverkar befintliga företag. Nu har en av de intresserade hittat annan lokal i Malmö och den andre har börjat dra öronen åt sig, vilket är förståeligt. Klockhusets lokaler har sammanlagt en hyra på drygt 9 000 kronor per månad.

Under de fjorton år Salong Annelie har varit hyres­gäst har företaget dessutom själv bekostat ommålning och renovering. Att nu riskera dubbla hyror fram till augusti 2012 är en katastrof för ett litet enmansföretag.

Näringslivet måste visas mer respekt än så, det är många Vellingebor som vill ha ett levande centrum. Nu behövs konkreta insatser, en hyresfri månad per år till exempel skulle kunna locka nya hyresgäster. Annonsering på Vellinge­bostäders hemsida med bilder och text ska man väl kunna förvänta, och öppna visningar borde vara en självklarhet. Ska vi ha ett företagsklimat att vara stolta över ska vi visa äkta företagsvänlighet!

Camilla J Lindberg (FP)

ledamot kommunfullmäktige och omsorgsnämnden

ersättare i kommunstyrelsen

Vellinge

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.