Väx i hatten Ekstrand

Folkpartiets gruppledare Bert Ekstrand hävdade i en debattartikel i torsdagens Trelleborgs Allehanda att han valts mot sin vilja som representant i arbetsgruppen för demokrati. Men alla partier hade frihet att utse vilka representanter de ville. Att det blev så mycket gubbar beror ju på att borgarna har så få kvinnor i sina grupper, skriver Lisbeth Gisselquist, socialdemokratisk kommunstyrelseledamot i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 17 oktober 2003

Bert Ekstrand (fp) har tvärsäkert yttrat sig över ett möte/beslut som han inte deltagit i. Det är gulligt med den omtanke han visar Sverigedemokraterna. Kommunstyrelsens uppdrag var att tillsätta en utredning - alltså få igång demokratiarbetet i kommunen. Den nu utsedda gruppen har suveräniteten att ta till sig de människor som behövs för att göra ett fullgott arbete i demokratins tjänst. Självklart ska en sådan grupp spegla samhället med kvinnor, män, olika åldrar, nya och gamla svenskar, Beddingebor och stadsbor. Det viktigaste i förslaget var att alla partier i kommunstyrelsen skulle representeras i utredningsgruppen. Det vill säga visa hur viktigt demokratiarbetet är, genom att ha de främsta partiföreträdarna med. Mötet ajournerades för att partierna skulle kunna diskutera frågan inbördes och därefter utse representanter. Jag kan förstå att de borgerliga partierna hade svårt att hitta kvinnliga representanter eftersom de inte har så många att välja på. Dock hade folkpartiet en kvinnlig ledamot med på mötet. Det var Inger Persson och hon föreslog Bert Ekstrand som representant för folkpartiet i demokratiutredningen i Trelleborg. Hade det varit så viktigt för dem att få med en kvinna, som Ekstrand gör gällande, så hade Inger Persson tagit på sig uppdraget och inte föreslagit Bert Ekstrand. Alla partier föreslog själva sina representanter till demokratiutredningen. Det är trist att man måst döma ut något som inte ens har startat. Man måste kunna vara karl för sin hatt.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.