Annons

Vårt Söderslätt lägger en budget i balans

Vårt Söderslätt vill verka för att göra Trelleborg till en attraktiv kommun att leva, bo och verka i.
Publicerad 21 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårt Söderslätt lägger fram sitt budgetalternativ.
Vårt Söderslätt lägger fram sitt budgetalternativ.Foto: Martina Holmberg / TT

Alla är medvetna om att förutsättningarna som gäller inför 2024 gör att det ekonomiska utrymmet är begränsat. Därför är det extra viktigt att vi nu lyfter blicken, ifrågasätter gamla dogmer och realistiskt vågar se på uppgiften hur vi som kommun kan täcka upp för de ökade kostnadsläget. Mot den bakgrunden lägger Vårt Söderslätt fram sitt budgetalternativ, en budget som, till skillnad från alla andra, är i balans.

Vårt Söderslätt anser att det är hög tid att Trelleborgs hamn börjar bidra till kommunens väl och ger Trelleborgs kommun en skälig kompensation för den påverkan hamnen har på vår miljö, infrastruktur och ekonomi. Trelleborgs kommun har på flera områden subventionerat Trelleborgs hamn AB. Vi har köpt upp fastigheter för att sedan riva dem. Kommunen har med lånade medel köpt stora ytor av hamnens mark, för att sedan arrendera tillbaka allt till hamnen för 500 kronor per år. En smått fånig summa som långt ifrån täcker räntekostnaderna på lånet på 181 miljoner kronor. Räntor som enbart under 2024 är budgeterat att stiga med cirka trettio miljoner.

”En smått fånig summa som långt ifrån täcker räntekostnaderna på lånet på 181 miljoner kronor.”
Axel Bengtsson och Tom Magnusson, Vårt Söderslätt
Annons

Det är hög tid hamnen och deras kunder betalar för sig.

Därför föreslår vi i vår budget 2024 att hamnen ska betala ett omsättningsbaserat arrende per enhet som kör igenom hamnen. Anta att varje lastbil och buss ska betala 150kronor och bilarna 100 kronor så blir det över 150 miljoner per år! En symbolisk summa för åkerier och resenärer, men som kan spela en avgörande roll för kommunens framtida välfärd och attraktivitet.

Axel Bengtsson, Vårt Söderslätt

Tom Magnusson, Vårt Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons