Vårt agerande nu påverkar vilken jul vi får

Starten på det nya decenniet blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Coronaviruset slog till med full kraft och har påverkat hela vårt samhälle.
Publicerad 12 december 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att vi inte släpper garden – coronapandemin tar inte julledigt, konstaterar skribenterna.
Det är viktigt att vi inte släpper garden – coronapandemin tar inte julledigt, konstaterar skribenterna.Foto: Gorm, Kallestad

Pandemin har inneburit stora påfrestningar för sjukvården, näringslivet och civilsamhället. På kort tid har vi också varit tvungna att förändra vårt sätt att leva. Den nödvändiga fysiska distanseringen har gjort att sådant som vi i vanliga fall hade tagit för självklart – som att fira barnbarnets födelsedag, gå på teater eller besöka en restaurang – inte varit möjligt. Allra värst har de senaste månaderna givetvis varit för alla dem som själva blivit svårt sjuka eller förlorat en nära anhörig.

Efter en tuff vår och sommar närmar sig nu vintern och julen. Det blir förhoppningsvis en tid för avkoppling, reflektion och möjlighet till att fira med nära och kära. Men det är viktigt att vi inte släpper garden – coronapandemin tar inte julledigt.

Sedan den 27 oktober gäller skärpta lokala råd i Skåne län fram till den 13 december, om smittspridningen inte avtar är det sannolikt att de skärpta råden förlängs, igen. Samtidigt gäller de nya coronarestriktionerna med maxtak på åtta personer enbart vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Men för tydlighetens skull är detta normerande. Detta ska gälla i de flesta sammanhangen, privata som offentliga.

”Vi behöver inse att årets lucia, jul och nyår kan inte bli som man tidigare är vana vid.”
Gilbert Tribo och Henrik Silfverstolpe (L)

Vi behöver inse att årets lucia, jul och nyår kan inte bli som man tidigare är vana vid. Varje enskild människa har ett ansvar att göra vad han eller hon kan för att minska smittspridningen och skydda våra riskgrupper samt ge vårdens medarbetare möjlighet att klara den arbetsbelastning som pandemin medför. Alla – oavsett om vi är unga eller äldre, om du är frisk eller sjuk, om du tillhör en riskgrupp eller inte – måste fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer: Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.

Vårt agerande nu påverkar vilken jul vi får och vilken situation vi ska ha på våra sjukhus. Tillsammans måste vi hålla i och håll ut.

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Henrik Silfverstolpe (L), gruppledare i Trelleborg och regionfullmäktigeledamot