Annons

Varning för blåsning nummer två

Först kom det nya pensionssystemet som gick från trygga och stabila pensioner som användes i samhällets tjänst till ”sköt dig själv”-pensioner som seglar runt på börsen till gagn för slipsnissarna. Och nu vill Pensionsgruppen i riksdagen höja pensionsåldern.
Publicerad 23 februari 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Höj pensionerna, inte pensionsåldern, uppmanar skribenten.
Höj pensionerna, inte pensionsåldern, uppmanar skribenten.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ja, det är sant att pensionspengarna tidigare användes i samhällets tjänst. ATP-pengarna utgjorde grunden för allmännyttan och utbyggd infrastruktur i Sverige. Pengarna lånades till statliga och samhällsnyttiga projekt och räntan på pengarna användes till pensionsutbetalningar. Nu används våra pensionspengar att spekulera med, inte bara i Sverige utan välden över. Nu finns inte heller några riktlinjer att det skall investeras i samhällets tjänst utan största möjliga vinst är den enda ledstjärnan.

Detta är ett grundläggande argument varför pensionssystemet måste göras om, det är orättvist och gynnar slippsnissarna på börsen. Det gynnar tjänstemännen framför arbetarna i allmänhet och arbetarkvinnorna i synnerhet. Partierna i riksdagen som nu vill höja pensionsåldern säger att ”vi” blir äldre och äldre. Det är en sanning med modifikation. För det är vårt arbete och status som avgör om vi blir äldre. De rika och de högutbildade lever allt längre och dyker titt som tätt upp i TV-reklamen och packar väskan som pensionärer. Men undersköterskorna som tagit hand om barn, släkt, hus och hem och samtidigt arbetat tungt till en låg lön får vi inte se på TV. De kommer inte iväg varje månad på utlandsresor, går inte på restaurang och har ingen städerska med RUT-avdrag som städar och tvättar.

Annons

Vi har över 300 000 fattigpensionärer i Sverige. De pensionärer med sämst pension har rätt till grundskydd som består av garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. År 2017 var 51 procent av de kvinnliga pensionärerna och 15 procent av männen beroende av grundskydd.

Dagens pensionssystem är en verklig kvinnofälla och om pensionsgruppens förslag går igenom så kommer andelen fattigpensionärer att öka. Det är arbetare i allmänhet och kvinnor i synnerhet som drabbas. Vi behöver ett pensionsuppror. Riksdagen spelar ut grupper mot varandra och inför försämringarna stegvis så att vi skall vara glada för att vi alla fall inte fick det så uselt som de som är tio år yngre än oss själva. Men hur skall det gå för våra nästa, för våra barn?

Vi måste säga nej till höjd pensionsålder. Vi skall kräva rättvisa pensioner och att systemet skall ge alla en bra ålderdom. När vår ekonomi går på högvarv skall vi naturligtvis prata om sänkt pensionsålder och höjda pensioner. Det finns pengar men de fördelas helt fel. I dag så har vi en ekonomi som skapar fattigpensionärer i ena ändan och miljardärer i andra ändan.

Ingen av partierna i riksdagen gick till val på att höja pensionsåldern. Alla arbetare som håller i gång Sverige måste nu säga stopp. Vi har möjlighet och makt att uttrycka vår mening. En politisk strejk är en grundlagsskyddad rättighet. Genom en tidsbegränsad politisk strejk kan vi skicka en tydlig signal till Sveriges riksdag.

Höj pensionerna, inte pensionsåldern! Om detta må vi tala och jag uppmanar alla att diskutera detta runt fikabordet och ta frågan vidare till släkt och vänner, till era fackförbund och föreningar. Rumpan är vårt bästa vapen, så låt oss sätta oss ner.

Dennis Andersson

Kommunistiska Partiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons