Annons

Värna haven som en fantastisk resurs

Ljudet av havets vågor mot stranden, den saltstänkta brisen och sommarens svalkande dopp. Havet och de maritima miljöerna är en fantastisk resurs.
Publicerad 4 mars 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ängar av ålgräs har visat sig vara naturliga skydd för kuster samtidigt som de ökar den biologiska mångfalden och är livsviktiga miljöer för fiskar och andra djur som lever i havet.
Ängar av ålgräs har visat sig vara naturliga skydd för kuster samtidigt som de ökar den biologiska mångfalden och är livsviktiga miljöer för fiskar och andra djur som lever i havet.Foto: Colin Faulkingham/Public Domain

Längs Skånes långa kust finns stora naturvärden som är värda att skyddas. För Centerpartiet är det viktigt att hitta rätt nivå på skydd så att det blir en balans mellan att skydda miljövärden, främja befintliga näringar och möjliggöra rekreation.

På nationellt håll driver Centerpartiet på för att bland annat skapa ett maritimt skyddsområde i Öresund och ett biosfärområde; som är ett område kopplat till Unesco för forskning om människans samspel med naturen. Sverige och Danmark behöver ta ett gemensamt grepp för att skapa ett maritimt skydd som både skyddar miljön och bidrar till en hållbar utveckling. Genom att skapa ett flexibelt maritimt skydd kan naturen skyddas samtidigt som människor och samhällen längs kusten kan leva och utvecklas.

”Som centerpartister anser vi att det viktiga arbetet med utplantering av ålgräs för att motverka kusterosioner måste intensifieras.”
Ola Olsson och Anneli Kihlstrand (C)
Annons

Just nu pågår också ett arbete som leds av länsstyrelsen om att utreda förutsättningarna för just ett biosfärområde.

Region Skåne kan för sin del arbeta för att främja Skånes maritima miljöer. Som centerpartister anser vi att det viktiga arbetet med utplantering av ålgräs för att motverka kusterosioner måste intensifieras. Ängar av ålgräs har visat sig vara naturliga skydd för kuster samtidigt som de ökar den biologiska mångfalden och är livsviktiga miljöer för fiskar och andra djur som lever i havet.

Inom samarbetet med de danska regionerna i Greater Copenhagen kan regionen också driva på för ett maritimt skydd. Vi minns säkert alla förra sommarens nyheter om danska utsläpp av avloppsvatten i Öresund. Här behövs det påverkan från den skånska sidan. Dessutom är regionen en stor organisation och kan genom upphandlingar minska utsläpp och påverkan på de maritima miljöerna.

När ett biosfärområde väl är på plats kan regionen också vara en part i samarbetet kring det.

Samtidigt får olika typer av arbete för miljöskydd inte helt slå undan benen för etablerade näringar som till exempel fisket. Havet är också viktigt för energiproduktion. Det måste fortsatt vara möjligt att etablera vindkraft till havs och annan framtida möjlig energiproduktion i exempelvis vågkraft. Havet och kusten möjliggör inte bara fiske, utan en rik besöksnäring, som bidrar med många skånska arbetstillfällen.

Den skånska kusten är fantastisk och havet är en resurs att vara rädd om. Centerpartiet kommer alltid att driva på för att det ska komma så många som möjligt till gagn, både för oss idag och för kommande generationer.

Ola Olsson (C), ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Anneli Kihlstrand (C), ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons