Annons

Värna den fria rörligheten

Inom EU ser vi idag en utveckling mot ökad protektionism, nationalism och främlingsfientlighet.
Debatt • Publicerad 9 juni 2011

Populistpartier har vunnit mark i Nederländerna, i Frankrike, i Ungern, i Sverige och nu senast i Finland. Dessa partier har en retorik och ett förhållningssätt där en persons människovärde styrs av hudfärg eller etnicitet.

Den här utvecklingen har under den senaste tiden tagit sig uttryckt i den praktiska politiken genom förslag där andan bakom Schengensam­arbetet har ifrågasatts. Det danska förslaget om att upprätta gränskontroller mot Sverige och Tyskland, och Frankrikes och Italiens överenskommelse om inskränkningar i Schengensamarbetet är tydliga varningssignaler.

Annons

Vad dessa utspel har gemensamt är att det rör sig om tre regeringar som alla är beroende av främlingsfientliga partier. I Italien har Silvio Berlusconis regering stöd av det populistiska Lega Nord, i Frankrike stundar ett val där nationalfrontens Marine Le Pen utmanar den sittande presidenten Nikolas Sarkozy och i Danmark kräver Dansk Folke­parti eftergifter för att fortsätta att stödja regeringen.

För oss svenskar är det en läxa. Vi får inte ge Sverige­demokraterna samma inflytande. Rågången mot främlingsfientlighet måste vara tydlig. I kraft av liberaler kommer Centerpartiet därför alltid att tydligt ta ställning mot Sverigedemokraterna. Deras intolerans ska inte få fäste i den svenska politiken.

För Centerpartiet innebär det också att vi tar avstånd från det danska förslaget om återupprättandet av gränskontroller. Det skrämmande symbolvärdet i förslaget är alldeles för tydligt för att missuppfattas. Vi försvarar kraftfullt den fria rörligheten inom EU. Både symboliskt och i vardagen är den ett fantastiskt steg i Europas historia. Att den fria rörligheten även missbrukas av organiserad brottslighet är inte ett skäl för att återinföra gränskontroller. Snarare betyder det att ländernas brottsbekämpande myndigheter måste bli bättre på att samarbeta.

För Centerpartiet handlar migrationspolitiken i grund och botten just om möjligheten att röra sig över gränser. Människor strävan efter att skapa ett bättre liv någon annanstans ska underlättas. En migrationspolitik som är human, generös och rättssäker måste därför värnas.

Att främlingsfientlighet nu tillåts prägla de politiska förslagen i övriga Europa visar hur allvarligt läget är. I dessa tider tål det att upprepas: arbetskraftsinvandring och fri rörlighet är inte en börda att dela på, utan en möjlighet och nödvändighet för ett livskraftigt Sverige och Europa.

Lena Ek (C)

europaparlamentariker

Fredrick Federley (C)

riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons