Annons

Varför inte ta efter Karolinska sjukhuset i Stockholm?

2019 fick Trelleborgs sjukhus en egen sjukhusstyrelse och sjukhuschef.
Publicerad 17 juli 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna menar att en inventering av de administrativa tjänsterna borde göras på lasarettet.
Skribenterna menar att en inventering av de administrativa tjänsterna borde göras på lasarettet.Foto: Mårten Svemark

Sjukhusstyrelsen skall utveckla medarbetar- och medborgardialoger. Medborgardialog har endast skett en gång och det var i början av förra mandatperioden. Den nya sjukhusstyrelsen har varit igång i ett halvår och varken medarbetar- eller medborgardialog har skett.

Har de haft för stor tilltro till vad sjukhuschefen informerat dem om på mötena, kanske inte så klokt ? Det har väl visat sig nu när det gjorts en utredning av Helseplan Consulting Group AB. Uppdraget var att genomföra en genomlysning av sjukhusets organisation utifrån ledarskap, psykosocial arbetsmiljö och kultur. Vad denna utredning exakt visat har vi försökt att få tag i men inte lyckats. I TA läste vi om att de hade kommit fram till att det fanns ett missnöje bland medarbetarna riktat mot ledningen och att denna har varit osynlig samt att det finns en tystnadskultur och dålig arbetsmiljö med mera. Resultatet blev att sjukhuschefen slutade. Nu undrar vi – varför finns det ingen annons ute om denna lediga tjänst och vilka åtgärder tas efter denna utredning?

”Det verkar som om vi måste anordna manifestationer för att få träffa och prata med politikerna.”
Inga-Lill Högfeldt och Gunilla Hedgard, aktiva i Rädda vårt sjukhus
Annons

Vi i Rädda vårt sjukhus har bjudit in ordförande och vice ordförande till något av våra möten men de har tackat nej. Det verkar som om vi måste anordna manifestationer för att få träffa och prata med politikerna.

En annan sak som vill ha svar på är hur länge EVA (eftervårdsavdelningen) kan få drivas som ett projekt? Att det är ett projekt innebär att medarbetarna där inte har fasta tjänster utan endast tidsbegränsade vilket skapar en stor otrygghet för medarbetarna och gör att det blir en hög omsättning av personalen. Vi frågar oss hur sjukhusstyrelsen och framför allt facket (kommunal) kan gå med på denna osäkra anställningsform?

En inventering av de administrativa tjänsterna borde göras på vårt sjukhus – är alla verkligen behövda? Varför inte ta efter Karolinska sjukhuset i Stockholm? Där sa man upp en massa administrativa tjänster och omvandla dem till tjänster i det direkta vårdarbetet, detta skulle innebära att fler vårdplatser kunde öppnas, en annan effekt är att patientsäkerheten ökar.

Inga-Lill Högfeldt och Gunilla Hedgard, aktiva i Rädda vårt sjukhus

Annons
Annons
Annons
Annons